Piroska
-10 °C
1 °C

Európai Bizottság: Technológiai analfabéták a magyar cégek

2016.02.29. 14:26

Az Európai Bizottság magyar gazdaságról kiadott jelentése néhány bekezdés erejéig az informatikai és kommunikációs trendekre is kitér, és ebben kemény kritikát kapnak a hazai cégek. Az egyik legnagyobb probléma a magyar cégek elmaradottsága:

  • az elektronikus információcserét csak a vállalkozások 16 százaléka
  • a felhőalapú szolgáltatásokat 6 százaléka
  • a közösségi médiát 11 százalék veszi igénybe.

Sajnos itt nem ér véget a felsorolás. A kkv-k nincsenek megáldva túl jó kereskedői vénával, 10 százaléknak van online boltja, és csak 4,5 százalék értékesít az uniós piacokra, a magyar országhatárokon kívül. A bizottsági jelentés azt tanácsolja a magyar vállalkozásoknak, hogy nagyobb mértékben használják az online kereskedelmet, a közösségi médiát és a felhőalapú alkalmazásokat.

Az állam e tekintetben nem mutat jó példát, a Bizottság vizsgálata szerint a digitális közszolgáltatások bevezetése és alkalmazása terén is átlagon alul teljesítünk.

Megvannak a megabitek

Az információs szupersztrádánk azonban elég jól teljesít. Hazánk szélessávú infrastruktúrája 2015-ben is jobb lett, júniusban a háztartások 78 százalékának volt 30 megabitnél gyorsabb kapcsolata, ami 2 százalékponttal magasabb a fél évvel korábbi értéknél, és az uniós átlagot (71%) is jócskán meghaladja.

Már csak a lefedettséget kell növelni, mert most a háztartások 95 százalékában érhető el valamilyen szélessávú szolgáltatás, szemben az EU 97 százalékos átlagával.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!