Árpád
-1 °C
9 °C

A mikro-CT szkennerrel még a legkisebb csontváz is vizsgálható

2016.03.07. 16:12

A kőzetbe zárt fosszíliákat nagyon nehéz megvizsgálni, többnyire csak részben láthatóak. Nehéz úgy széttörni a követ a csontok körül, hogy ne sérüljenek meg a csontok is. Egy új technikával azonban megmenthetőek ezek a több millió éves fosszíliák.

A mikro-CT nevű módszerrel úgy tudják megvizsgálni a csontokat, hogy hozzá sem nyúlnak a kövekhez. A Florida Museum of Natural History paleontológusa szerint teljes csontvázak modelljeit is megalkothatják ennek segítségével.

Untitled-1
Fotó: Florida Museum of Natural History Museum

A szkenner a röntgensugarakhoz hasonlóan működik. De nem csak egy képek készít egy oldalról, hanem több ezret minden oldalról. Így egy 3D képet kapnak végeredményként.

A kutatók egy mikron (a méter milliomod része) nagyságú élőlényeket is vizsgálhatnak a mikro-CT-vel. Ilyen apró élőlényeknél nagy segítség egy ilyen eszköz. Az élőlények eddig nem ismert részeit is meg tudják alkotni 3D-ben.

Az oktatásban is nagy szerepe lehet, mert nyomtatóval ki is tudják nyomtatni ezeket a modelleket. Így a tanulók akár kézbe is foghatják a replikákat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.