Auguszta
4 °C
22 °C

Minden idők legrosszabb évét zárta a PC-piac a régióban

2016.03.14. 10:44

Minden idők legrosszabb évét zárta tavaly a személyi számítógépek piaca Kelet- és Közép-Európában – írja az MTI az amerikai International Data Corporation (IDC) jelentése alapján.

2015 a régióban 13,7 millió PC-t értékesítettek, ez 26,2 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben. A tavalyi volt zsinórban a harmadik év, hogy az eladások két számjegyű százalékos csökkenést produkáltak. A teljes PC-piacon belül a lakossági vásárlások 27,6 százalékkal csökkentek, az üzleti szféra pedig 23,9 százalékkal esett vissza.

Az IDC idén további, de az előző éveknél jóval kisebb ütemű csökkenésre számít. Nikolina Jurisic, a piackutató cég szakértője szerint a közép-európai térség javuló gazdasági kilátásai miatt várhazó némi enyhülés.

Az eladások visszaesése elsősorban a kisebb márkák kárára történt, a három legnagyobb gyártó viszont még növekedni is tudott. A piacvezető változatlanul a Lenovo, a második a HP, a harmadik az ASUS az eladási rangsorban, ők 51,9 százalékról 56,5 százalékra növelték az összesített piaci részesedésüket.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!