A Microsoft megveszi a LinkedInt

2016.06.13. 14:41 Módosítva: 2016.06.13. 15:14

A Microsoft ma bejelentette, hogy 26,2 milliárd dollárért felvásárolja a LinkedInt . A Microsoft készpénzért veszi meg az álláskeresésre és professzionális kapcsolatépítésre fókuszáló közösségi szolgáltatást, 196 dollárt ad részvényenként. Ennyi pénzt még nem adtak online cégért, a Microsoftnak is ez az eddigi legnagyobb bevásárlása.

Az alapító Jeff Weiner a LinkedIn vezérigazgatója marad, és a hírek szerint a szolgáltatás megtartja függetlenségét. Jeff Weiner egyenesen Satya Nadellának, a Microsoft vezérigazgatójának jelent majd. A tervek szerint még idén lezárják a tranzakciót.

A fenti videóban a Microsoft vezérigazgatója arról beszél, hogy mindig is csodálva tekintett a LinkedInre. Jeff Weiner annyit mondott: hosszú tárgyalások folytak arról, hogy mit tudnának kihozni a felvásárlás után a LinkedInből. Már az elején világos volt, hogy a függetlenségüket nem szeretnék feladni. Ugyanakkor a hírek arról szólnak, hogy a közösségi szolgáltatást szeretnék integrálni a már meglévő szolgáltatások, az Office, Skype és Cortana közé.

A hírre 48 százalékot ugrott a LinkedIn részvényárfolyama. A Microsoft részvényeinek értéke ugyanakkor 5,2 százalékkal esett még a tőzsdenyitás előtti kereskedésben a hír bejelentése után.

A LinkedIn a világ legnagyobb, kifejezetten üzleti kapcsolatokat mutató közösségi oldala. A felhasználók itt nem egyszerűen személyes ismeretség, hanem inkább céges kötődés alapján ismerősei egymásnak. A cég már évek óta folyamatosan fejleszti szolgáltatásait, újabb és újabb funkciókkal bővítve azokat. Az elmúlt egy évben a mobilalkalmazásuk is használhatóvá vált, miután bemutatták annak egy új verzióját.

A közösségi oldalnak több mint 433 millió felhasználója van évente. Havonta 105 millió egyedi látogatójuk van, ami kilencszázalékos éves növekedést mutat. Ennél jóval nagyobb a mobilalkalmazás növekedése, 49 százalékkal többen használják most, mint egy éve.

A LinkedInt most 196 dolláros részvényenkénti áron vásárolták meg. Ez nem a legmagasabb érték, amit valaha elértek, a részvények értéke járt már 258 dolláron is. A mostani ár azonban nem véletlen, a cég februári gyorsjelentésében már lassuló növekedésről számolt be. Pénzügyi elemzők sietve temetni is kezdték a LinkedIn felívelő szakaszát, azt írták, hogy a gyors növekedés időszakának már vége.

Ezek az elemzések nem tettek jót a cégnek, a részvények értéke 40 százalékot zuhant. Elképzelhető, ez is szerepet játszott abban, hogy most létre tudott jönni a megállapodás. Legalábbis, ha a LinkedIn szemszögéből nézzük az üzletet. A teljes képhez azt is hozzá kell tenni, hogy pénteken 131 dolláron zárt a LinkedIn, a mostani részvényenkénti ár tehát nagyobb ennél.

Más kérdés, hogy a Microsoftnak miért éri meg ennyi pénzt kiadni egy közösségi oldalért. Valószínűleg itt a közösségi szón van a hangsúly, a Microsoftnak ugyanis nincs ilyen oldala, ezzel azonban beléphet a piacra. Ha nem is a videómegosztós, képnézegetős felébe, hanem annak üzleti változatába.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM