Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Kipróbáltuk a Lego Boostot

2017.03.20. 19:17

A Lego Boost öt különböző készlet egy dobozban, de nem hagyományos Lego-készletek ezek: motor hajtja őket, engedelmeskednek parancsainknak, beszélgetnek, mozognak és még zenélnek is, ha úgy akarjuk. A termék gyakorlatilag egy robot, amely a legkisebbeket tanítja programozni. A cég hétéves kortól ajánlja, a gyerekeknek nem kell semmilyen programnyelvet ismerniük ahhoz, hogy apró programokat írjanak, csak a parancsokat kell egymás mellé húzni a Boosthoz kapcsolódó alkalmazásban. A kezdőcsomagban rögtön öt különböző robotot (klasszikus robotot, macskát, gitárt, autót és autóépítőt) lehet megépíteni, majd hozzájuk apróbb programokat írni.

A tabletre letölthető alkalmazásban drag’n’drop módszerrel tehetik egymás mellé a gyerekek a mozdulatsorokat jelző ikonokat. Ha például azt szeretnék, hogy a robot forduljon jobbra, majd haladjon előre tíz centit és a végén találja el a lövedékkel a céltáblát, akkor egy jobbra fordulós nyilacskát, egy egyenes nyilacskát és egy lövésparancsot kell egymás mellé tenni, és kész is a program.

Ez persze csak az alap, ennél bonyolultabb mozdulatsorokat, ismétlődő parancsokat is adhatunk a robotnak. A játék lényege pont az, hogy teljesen az alapoktól épít fel egy használható tudást. Hihetetlenül egyszerű mozgásra bírni a robotot, Simon Kentnek, a Lego Boost projekt vezetőjének elég volt két mondatot mondania és máris magamtól irányítottam a játékot, amikor alkalmam volt kipróbálni a cég dániai központjában.

Először az egyszerűbb parancsokkal próbálkoztam: menj előre, lépj hátra, forogj körbe-körbe. Aztán jöhettek az összetettebb lépések, kérdezd meg, hogy hívnak és a válaszra reagálj. Itt a készlethez adott mikrofonokat és a hangszórót használta a robot. Annyi szépséghibája van az egésznek, hogy a kérdés után gyakorlatilag bármit válaszolhattam volna, mert a mikrofon csak azt figyeli, hogyan változik a hang a környezethez képest. De azért megdicsért, hogy milyen szép nevem van.

A robot a gyári hangján beszélt hozzám, de a mikrofon felveheti a gyerekek hangját, és a gép akkor a kicsik saját mondatait mondhatja vissza. Még arra is képes lehet idővel, hogy a gyerekhangot eltorzítsa, vagyis elrobotosítsa, mélyebben vagy akár lassabban is vissza tudja majd adni ugyanazt a mondatot.

A gitár ennél egy kicsit bonyolultabb szerkezet, mert az a készletből a távolságot érzékelő műszert is beveti a zenéléshez. A bundokat a színek jelzik, mindegyik színhez hozzárendelnek egy hangot. A gitár nyakán lévő csúszkának a helyét pedig figyeli egy a testhez rögzített szerkezet. A csúszkát tologatva így a gitár tudja, hogy milyen hangot kell megszólaltatnia. Persze csak akkor szólalhat meg az adott hang, ha pengetünk, vagyis lenyomjuk a pengetőt jelképező gombot. Bonyolultan hangzik, és játszani sem egyszerű rajta, de ahogy a videón látni, Simon Kentnek egészen jól megy már.

A csomagban szín- és mozgásérzékelők, akkumulátorok és motorok is vannak. Az alapszetteken kívül számtalan más robotot is építhetnek a gyerekek. A Lego annyi segítséget ad ehhez, hogy lépésről lépésre megmutatja, hogyan kell megépíteni az alapokat, például a két robotlábat, amely lépegetni tud. Innentől már csak a gyerek fantáziáján múlik, hogy milyen lényt épít a lábak köré. Nekem egyből az jutott eszembe, hogy a lábak fölé egy Birodalmi lépegetőt építek a Star Warsből, amelyet tablettel tudok irányítani, és parancsra lelövöm a lázadókat.

A Lego Boost augusztustól kapható majd Magyarországon is, árát egyelőre csak euróban tudták megmondani, 150 euró lesz más országokban.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.