A Facebook kiadta, hogy mennyi adatot kért tőle a magyar kormány

2017.04.28. 11:02

A Facebook kiadta a legutóbbi féléves jelentését arról, hogy a világ kormányai hányszor kértek és kaptak adatokat a cég felhasználóiról bűnügyi nyomozások kapcsán.

Világszerte 9 százalékkal nőtt a kormányok kíváncsisága a tavalyi év első feléhez képest, így 2016 júliusa és decembere között összesen 64 279 adatkérés érkezett a céghez. A Facebookon megosztott tartalmak korlátozását (a helyi törvények megsértése miatt) viszont 28 százalékkal kevesebbszer kérték a kormányok, összesen 6944-szer.

fbk
Fotó: Facebbok

A magyar adatok szerint:

  • A mi kormányunk összesen 172 adatkérelmet küldött a cégnek.
  • A kormányzati kéréseket összegző oldalról letölthető teljes jelentés szerint ezzel a 122 országból a 27. helyre kerültünk.
  • A 172 kérelem 216 felhasználói fiókot érintett.
  • A kérelmek 53,49 százalékát, vagyis 92 darabot teljesített is a Facebook.
  • A kérések közül egy volt sürgős ügy, a cég ennek a kérésnek eleget is tett.
  • A kormányok kérhetik azt is, hogy egyes fiókok tartalmát a Facebook őrizze meg, amíg folyik a jogi eljárás, hogy ha a bíróság úgy dönt, a kormány kérhesse a hozzáférést. Ilyen adatmegőrzést a magyar kormány 19 esetben, 33 felhasználóval kapcsolatban kért.

A megelőző félévhez képest egyébként a magyar kormány is kevesebbszer fordult a Facebookhoz: a mostani 172-vel szemben a tavalyi első félévben még 186 kérelmet nyújtottak be. A cég viszont kisebb arányban is teljesítette ezeket a kéréseket, így összességében kevesebb, csak 87 esetben segített a kormánynak.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM