A Facebook diszkriminálja programozónőit

2017.05.03. 09:22

A Facebook programozónőit nem ugyanúgy ítéli meg a cégnél, mint férfi kollégáikat, ezt állítja a cég egyik belső vizsgálata, amelyet a Wall Street Journal szellőztetett meg. Nem vet jó fényt ez arra a Facebookra, amely büszke sokféleségére. A Facebook dolgozóinak csak 33 százaléka nő, technikai munkakörben 17 százalék az arány, a vezetőségben pedig 27 százalék.

A dokumentum állításai között szerepel, hogy a programozónők által írt kódokat hajlamosabbak elutasítani. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezeket a kódokat tüzetesebben átnézik, mint a férfi kollégáik által írt programsorokat.

A Facebook vezetősége az adatokat látva egy második kutatást is elrendelt, ezt Jay Parikh, a infrastruktúráért felelős vezető irányította. A második kutatás eredménye szerint a kódok elutasítása nem nemfüggő, inkább rangfüggő. Több facebookos dolgozó ezt azzal magyarázza, hogy nők nem kerülnek ugyanolyan magas pozícióba, mint azok a férfiak, akikkel egyszerre kerültek a céghez (a Facebookban nyolc programozói szint van). Vagy a nők még azelőtt elhagyják a céget, mielőtt előléptetnék őket. Akárhogy is, a programozónők kódjait 35 százalékkal gyakrabban utasítják el.

A Wall Street Journal megkereste a Facebookot is a dokumentumokkal kapcsolatban, akik az első vizsgálatot befejezetlennek és pontatlannak minősítették. De elismerték a második kutatás adatainak tényszerűségét. A Facebook emellett rámutatott arra, hogy a programozónők hiánya az egész iparágban jelen van, amely ellen tenni kellene.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM