Jelszólopó vírus terjed Facebookon

2010.03.18. 12:24 Módosítva: 2010.03.18. 12:24
A legolcsóbb adathalász levelek trükkjét alkalmazva terjed, könnyű észrevenni, mégis egyetlen nap alatt a vírustoplista élmezőnyébe jutott a facebookos jelszólopó.

Új, jelszavakat ellopó vírus támadta meg a Facebook 400 millió felhasználóját, jelentette a McAfee vírusirtó cég. A támadás elég primitív, egy kis internetes rutinnal és egészséges paranoiával könnyedén leleplezhető, de a potenciális áldozatok nagyon nagy száma, és a közösségi oldalakon levő sok tapasztalatlan és naiv felhasználó miatt mégis nagyon veszélyes.

Ha emailben küldik az új jelszót - ne dőljenek be!
Ha emailben küldik az új jelszót - ne dőljenek be!

A vírus az adathalász levelekhez hasonlóan terjed: az áldozat egy emailt kap, látszólag a Facebooktól, amiben közlik vele, hogy biztonsági okokból a jelszavát megváltoztatták, és a mellékelt fájlt megnyitva kapja meg az új jelszót. A levél mellékletét megnyitva települ aztán a vírus a gépre, ami nemcsak a Facebook-hozzáférés adatait lopja el, de minden felhasználónév-jelszó párost, amit begépel a felhasználó.

A levél több ok miatt is gyanús lehet: egyrészt semmi értelme egy új jelszót tömörített fájl csatolásával elküldeni (hasonló esetekben egy linket szoktak csak küldeni, amire kattintva a felhasználó maga cserélheti le a jelszavát), másrészt a szövegezés és a helyesírás is sántít több helyen, többek között a Facebook nevét is kisbetűvel írja a küldő.

A vírus terjedése
A vírus terjedése

A McAfee statisztikái szerint a vírus felbukkanását főleg Észak-Amerikából és Európából jelezték a legtöbbet, és egy nap alatt a vírustoplista hatodik helyéig emelkedett.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM