Zalán
9 °C
19 °C

Gyári hibás a Sasser

2004.05.12. 00:59
A féregvírus által megfertőzött gépek kívülről is támadhatóvá válnak, mivel a Sasser maga is hibás. Az interneten terjedő exploit segítségével adminisztrátori jogot szerezhet a támadó.
A Sasser féregvírus a szerzője elfogását követően is veszélyezteti a számítógépek biztonságát. Szakértők szerint amíg nem telepítik a felhasználók a Windows 2000 és XP operációs rendszerekhez a Microsoft által még áprilisban kiadott javítást, addíg a Sasser fenyegetést jelent.

Ráadásul a féregvírus által megfertőzött gépek kívülről is támadhatóvá válnak, mivel a Sasser maga is hibás. Az interneten terjedő exploit segítségével adminisztrátori jogot szerezhet a támadó a megfertőzött Windows 2000 SP4 és Windows XP SP1 gépeken.

Féreg a féregben

Szakértők ezért abból indulnak ki, hogy a következő napokban olyan újabb féregvírusok jelennek meg, amelyek a Sasser biztonsági rését használják ki. Az exploit a jelenlegi formájában az érintett operációs rendszerek többi változatán csak lefagyasztani tudja a Sassert.

A jelek szerint elfogása előtt néhány órával még egy utolsó változatot indított útjára a Sasser féregvírus szerzője. Az F. változat az antivírus cégek szerint még most is terjed, mivel sok rendszer javítás nélkül kapcsolódik a világhálóra.

Mások keze is benne van?

Más források szerint a forráskódot megszerző és átalakító utánzók készíthették el a vírus most felfedezett F változatát, hiszen az eredeti szerzőt már három napja leleplezték. Egyre növekszik a 18 éves programozóval szemben kártérítési követelést fontolgató cégek száma.

A Microsoft által a Windows 2000 és XP operációs rendszerekhez kiadott javítás a Sasser.F változatot is képes megállítani. Közben folytatódik a vírus szerzője elleni nyomozás. Az ügyészség szerint a kártérítést követelőknek polgári pert kell indítaniuk, és igazolniuk kell, hogy valóban káruk keletkezett.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!