Vilma
-7 °C
4 °C

A Panda nekiment a Browsezillának

2006.06.26. 14:35
Pornószájtok titkos látogatásával és reklámszoftver futtatásával vádolja a Panda vírusirtó cég a Browsezilla nevű böngésző készítőit. A főleg Olaszországban népszerű brózer készítői tagadják a vádakat.

A felhasználó tudtán kívül rosszindulatú reklámszoftvert telepít a gépre és titokban pornószájtokra látogat a Browsezilla nevű böngésző, állítja a vírusirtásra szakosodott Panda Software a múlt hét végén kiadott közleményében.

A csak Windows XP-n futó Browsezilla, amelyet a készítő szerint 80 000-ren használnak, és különösen Olaszországban népszerű, azzal reklámozza magát, hogy az átlagosnál is jobban vigyáz a felhasználók magánéletére és személyes adataira. A böngésző az Internet Explorerrel és a Firefox-szal ellentétben nem jeleníti meg a korábban meglátogatott oldalakat, nem használ gyorsítótárat (cahe-t) és nem jegyzi meg a beírt url-eket. A kedvenceket-könyvjelzőket sem a számítógép merevlemezén, hanem távoli szerveren tárolja a böngésző (bár a fejlesztők a szoftver bemutatójában "remote server" helyett "removed server"-t írnak ).

A pornó csak csali

A Panda szerint az egész csak álca, a Browsezillát a készítők valójában arra használják, hogy bizonyos pornószájtok látogatottságát növeljék. A telepítéskor a gépre kerülő adware, a PicsPlace egy sor szájtra látogat el anélkül, hogy a felhasználó erről tudomást szerezne, állítja a szoftvercég.

A Browsezilla fejlesztői a böngésző hivatalos szájtján tagadják a vádakat, és amennyire a rossz angolsággal megfogalmazott röpiratot érteni lehet, azt írják: "Teljes felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy a PicsPlace nem telepíti a Browsezillát, és a Browsezilla nem telepíti a PicsPlace-t." A böngészőben található, pornószájtokra mutató linkek csak arra szolgálnak, hogy növeljék a letöltési kedvet, és egyre többen használják az új böngészőt. A Browsezilla készítői bizonyítékot követelnek a Pandátót, és ennek hiányában perelnek majd. Ők maguk készek bárki rendelkezésére bocsátani a böngésző forráskódját, azzal a megjegyzéssel, hogy ha valaki lefordítja a kódot, a létrejövő exét a Panda vírusnak nyilvánítja majd.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!