Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Európai Windows - kisebb testi hibával

2004.06.09. 09:15
A Microsoft hegemóniája a szoftverpiacon szinte minden államban komoly fejtörés elé állítja a politikusokat. Kínában elsősorban biztonsági kockázatokat látnak az idegen államból jövő szoftverekkel szemben, és törekvéseik a kód átvizsgálására, valamint a helyi szoftveripar megteremtésére vonatkoznak.
Az Európai Unió, gazdasági érdekközösségből kialakuló államszerű képződményként, elsősorban piaci problémákat lát az amerikai szoftveróriás termékeiben. Szempontjai a hardver- és szoftvergyártók, valamint az ezeket forgalmazó cégek, és nem a fogyasztók vagy a tagállamok érdekeit követik. Ennek a szemléletnek nem biztos, hogy olyan előnyös következményei lesznek, mint a kínai hozzáállásnak.

Beépített szépségek

Az Európai Bizottság versenyellenes magatartás vélelme miatt vizsgálatot folytat a Microsoft ellen. A vádak többsége a beépített képességekre vonatkozik. Jelen álláspont szerint a versenyt rontja, hogy számos olyan alkalmazás is integrálva van a rendszerbe, mely nem csupán a programok futtatását szolgálja. Ez a megfogalmazás ugyan szó szerint nem szerepel a megállapítások között, de szellemében mégis ezt tükrözi.

Azt szeretnék ugyanis elérni, hogy ne a szoftveróriás, hanem a számítógép-gyártók dönthessék el, hogy az operációs rendszerbe jelenleg fixen beépített kiegészítő alkalmazásokat a Microsofttól, vagy más gyártóktól szerzik-e be.

Például, a Media Playert az Európai Bizottság különálló alkalmazásnak tekinti, melyet nem szívesen lát a gyári csomagban, annak ellenére, hogy a Microsoft szerint ez a Windows egyik funkciója, amely szerves részét képezi a rendszernek, és így eltávolítása súlyos következményeket vonna maga után.

És a biztonság?

E kiegészítő alkalmazások kikerülése a rendszerből komoly problémákat vet fel mind Redmond, mind a géphasználók körében. A Microsoft számára azért gond, mert így olyan programozási felületek specifikációit is hozzáférhetővé kellene tennie, melyek jelenleg nem, vagy csak részben nyilvánosak. A felhasználók pedig kiszolgáltatottakká válnának a különféle kompatibilitási problémáknak, sőt újabb biztonsági kockázatokkal is számolniuk kellene, hiszen ezen komponensek bevizsgálását, ellenőrzését nem biztosítja az új konstrukció.

A szoftveróriás azt fontolgatja, hogy amennyiben a bizottság a cég számára kedvezőtlen határozatot hozna, úgy olyan európai szoftverváltozatot dob a piacra, mely a szabványostól jelentősen eltér majd.

Ezt az eltérést a legtalálóbban a "lebutítás" szóval lehetne jellemezni, mert jelentős funkciócsökkenést takar. Természetesen minden attól függ, hogy 2004 nyarán milyen döntést hoz a bizottság.

Kedvezőtlen döntés esetén persze nem azonnal várható a Microsoft válasza, hiszen minden bizonnyal azonnal bíróság elé viszi az ügyét, mely így bizonyosan hosszú ideig fog húzódni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.