Vilma
-8 °C
3 °C

Frissítés nélkül nem véd a vírusirtó

2003.01.20. 15:57
Ebben a cikkben a vírusvédelmi rendszer üzemeltetésével kapcsolatos fontosabb tudnivalókat kívánjuk összefoglalni.
Vírusvédelmi rendszer csak akkor képes biztonságosan működni, ha minden gépen üzembe van helyezve a kiválasztott vírusvédelmi program legfrissebb változata. Ennek kapcsán az újonnan rendszerbe állított, illetve újratelepített számítógépeken gondoskodni kell a víruskereső rendszer azonnali telepítéséről. Amennyiben az alkalmazott víruskereső rendszer erre lehetőséget ad, akkor hálózati, a vírusvédelemért felelős informatikus által a hálózaton keresztül felügyelhető változatokat kell telepíteni. A telepítéskor gondoskodni kell róla, hogy a hálózati adminisztráció során egyértelműen megkülönböztethetők legyenek a különböző gépektől érkező adatok (üzenetek, jelentések, vírusminták, stb.). A vírusvédelemért felelős informatikus kötelessége a telepítéskor a szükséges konfiguráció beállítása, illetve lehetőség szerint gondoskodni arról, hogy a felhasználók önhatalmúlag ne csökkenthessék a vírusvédelmi rendszer működésének hatékonyságát.

Aktívan véd

Mint azt már a korábbiakban is említettük, a vírusvédelmi rendszer fő komponense az aktív (tárrezidens, valósidejű) védelem, amely a számítógép működése során állandóan dolgozik. Feladata a felhasználói munka során igénybe vett állományok (programok, adatok, dokumentumok) közvetlenül a használat előtti vírusellenőrzése, a vírusok eltávolítása, vagy a fertőzött állományokhoz való hozzáférés letiltása. Éppen ezért az aktív védelem kikapcsolása szigorúan tilos! Ha az alkalmazott vírusvédelmi rendszer lehetőséget ad rá, akkor már a rendszer telepítése és konfigurálása során le kell tiltani a kikapcsolás lehetőségét. Ha a rendszer erre nem ad lehetőséget, akkor a felhasználókat részletesen tájékoztatni kell a vírusok, illetve az aktív védelem kikapcsolása miatt fellépő veszélyekről, valamint megfelelő szabályzatban kell rögzíteni, hogy a fenti figyelmeztetések ellenére kikapcsolt vírusvédelmi rendszerből származó károkért az érintett felhasználókat terheli a felelősség.

Ez utóbbinak a bizonyítása persze nem mindig egyszerű feladat, mert bizonyos vírusok működésük során, megfelelő jogosultságok birtokában képesek a védelmet kikapcsolni, sőt a védelmi állományokat törölni is.

Fontos a rendszeres frissítés
A megfelelően összeállított vírusvédelmi rendszer frissítés nélkül jóformán csak az üzembe helyezés pillanatában tekinthető biztonságosnak, hiszen minden nap újabbnál újabb fenyegetettségeknek van kitéve, rendszeresen jelennek meg ismeretlen "károkozók".

Fontos kérdés tehát a rendszer naprakészsége. A vírusadatbázisok frissítése a rendszer hatékonyságának szempontjából kritikus fontosságú, mivel az elektronikus hálózatok korában az új vírusok megjelenése és globális elterjedése között esetenként csupán néhány óra telik el. A vírusadatbázisok rendszeres frissítése ezért kiemelten jelentős feladat, és lehetőség szerint törekedni kell a leggyakoribb, legsűrűbb frissítési lehetőséget nyújtó vírusvédelmi rendszerek alkalmazására.

A víruskereső rendszerek frissítésének két vonalon kell megtörténnie: egyrészt a vírusadatbázisoknak, másrészt pedig maguknak a víruskereső programoknak is frissülniük kell. Általánosan a vírusadatbázisok frissítése lényegesen fontosabb és gyakoribb.

Automatizálható

A vírusadatbázisok frissítései - gyakoriságuk, kis méretük és nagy számuk miatt - jellemzően elektronikus úton (internet) érhetők csak el. A rendszeres vírusadatbázis-frissítés a vírusvédelemért felelős informatikus feladata. Emellett a víruskereső rendszert fejlesztő cégektől érkező figyelmeztetésekre reagálva indokolt esetben az azonnali vírusadatbázis-frissítés is szükséges lehet. Az újabb rendszerek ezt a feladatot bizonyos rendszeességgel maguktól is elvégzik.

A víruskereső programok frissítései általában CD-ROM-on vagy interneten keresztül történnek. Ezeknek a frissítéseknek a feltelepítése és konfigurálása szintén a vírusvédelemért felelős informatikus feladata.

Fontos, hogy bármilyen, a víruskereső rendszerben végzett frissítés (adatbázis- vagy programfrissítés) esetén gondoskodni kell arról, hogy az újabb változat azonnali (passzív) ellenőrzést végezzen a rendszer minden számítógépén.

Következő cikkünkben az elektronikus levelezés biztonsági kockázataival ismerkedhetünk meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.