Ambrus
-7 °C
3 °C

A Microsoft vezeti a hibastatisztikát

2005.05.08. 14:35
Kapcsolódó cikkek (1)
A biztonsági cégek által kiemelt 12 legsúlyosabb biztonsági hiányosság közül hét a redmondi konszern termékeiben fordult elő. A listára kerüléshez az kellett, hogy a biztonsági rés nagyszámú felhasználót érintsen, sok rendszer még védelem nélkül álljon, az interneten pedig elegendő információ keringjen a hiba kihasználásának módozatairól.
A Microsoftnak a szoftverbiztonságért tett minden erőfeszítése ellenére nem sikerült javítania saját termékei hibastatisztikáit. Ez derül ki a SANS intézet több más biztonsági céggel közösen készített negyedéves jelentéséből. A SANS intézet évente adja ki a szoftverjavítások Top 20-as listáját. Az aktuális lista első alkalommal negyedévi adatokat foglal össze, és a tervek szerint a jövőben negyedévente adják ki.

Biztonsági kérdésekben a Microsoftnak nem sikerült javítani a bizonyítványán, állapítja meg a jelentés. A vizsgált három hónapos időszak 12 legsúlyosabb biztonsági hiányossága közül hét a redmondi konszern termékeiben fordult elő. A listára felvett kritikus hiányosságok közé tartozott minden rés, ahol a javítás telepítésének elmulasztása esetén a rendszer feletti irányítást külső támadó veheti át.

További kritérium volt a listára kerüléshez, hogy a biztonsági rés nagyszámú felhasználót érintsen, sok rendszer még védelem nélkül álljon, az interneten pedig elegendő információ keringjen a hiba kihasználásának módozatairól, írta a Der Standard.

Vezet az Explorer

A felmérés készítői ugyanakkor nem vették fel a vizsgált hiányosságok közé azokat, amelyeknél a javítás még nem jelent meg. Ennek oka, hogy a listájukat nem öncélúan készítették, hanem a legfontosabb aktuális frissítéseket összefoglaló segédletnek szánják.

A felsorolt, Microsofttal kapcsolatos biztonsági rések közül több az Internet Explorerben bújik meg. Ehhez társulnak a Server Message Blockban (SMB) és a PNG képfájlok kezelésénél felfedezett problémák. Természetesen az elmúlt hónapokban más szoftvergyártóknak is súlyos hibákat kellett kijavítaniuk a programjaikban. Foltozásra szorult a Real Player, az iTunes és különös módon egy sor antivírus alkalmazás.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.