Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Szabadlábon Solo, a szuperhekker

2005.06.09. 14:00
Elfogták, de másnap el is engedték a harminckilenc éves londoni férfit, aki néhány éve végigkóstolta a NASA, az amerikai hadsereg, a haditengerészet, a hadügyminisztérium és a légierő számítógépeit. Ha Gary McKinnont Amerikában állítják bíróság elé, akár hetven évre is becsukhatják.

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték brit hatóságok szerdán azt a Solo nicknéven ismert adatkalózt, akit egy amerikai ügyész "minden idők legnagyobb hadügyi hekkjével" vádol. A harminckilenc éves Gary McKinnont utoljára kedden fogták el a brit rendőrök. A londoni férfit azzal gyanúsítják, hogy 2001-ben és 2002-ben összesen ötvenhárom alkalommal tört be az amerikai hadsereg, a hadügyminisztérium és az űrkutatási hivatal, a NASA számítógépeibe.

Többéves tapasztalat

A Pentagram című amerikai hadügyi kiadvány korabeli beszámolója szerint Solo 2002 februárjában barátnője londoni lakásából megbénította két amerikai hadibázis, a Fort Myer és a Fort McNair elektronikus levelezését, ráadásul 1300 e-mail accountot és jelszót törölt a rendszerből. McKinnon hekkerkörökben ismert, mondhatni publikus eszközökkel hatolt be a célszámítógépekbe, onnantól pedig meglehetősen parlagias módszerrel, a kereskedelmi forgalomban is kapható RemotelyAnywhere szoftverrel garázdálkodott a hadsereg komputerein. Egy évvel korábban Solo belekóstolt egy New Jersey állambeli haditengerészeti bázis Earle számítógépébe is - mint kiderült, ez a gép végezte a hadihajók azonosítását, helymeghatározását és harckészségének ellenőrzését.

Az amerikai ügyészségtől származó adatok alapján Solót 2002 márciusában őrizetbe vette a britek high-tech bűnözőkre szakosodott bűnüldöző egysége, az NHTCU. Akkor az USA illetékes kerületi ügyésze, Paul McNulty azt mondta: "Legyen ez üzenet minden potenciális kiberhekkernek - nem vagytok láthatatlanok, nem cselekedhettek névtelenül. Megtalálunk benneteket, elfogunk és a törvény szigorával sújtunk le rátok, ha számítógépes hálózatokba próbáltok betörni."

Bush-t utálta, vagy csak ufóra vadászott?

Bár az amerikai kormány becslései szerint a szuperhekker által okozott károk felderítése és helyreállítása összesen egymillió dollárba került, Solo mindeddig nem állt bíróság előtt. Ha az USA-ban tárgyalnák az ügyét, akár hetvenéves börtönbüntetést is kiszabhatnának rá, ezért ügyvédje azt próbálja elérni, hogy a brit törvények alapján ítélkezzenek fölötte: "Az amerikai bíráskodási rendszer kevés bizalmat ébreszt" - mondta tudósítóknak Karen Todner.

A Pentagram szakírója úgy értesült, hogy McKinnon anarchista volt, aki utálta az akkori elnököt, George Bush-t és az általa folytatott politikát, ezért törte fel számolatlanul a titkos adatokat tároló hadi számítógépeket. Todner viszont most a BBC-nek azt mondta: ügyfele azért kutakodott, mert az ufók létezéséről szeretett volna megbizonyosodni, és mert nyilvánosságra akarta hozni az amerikai hálózatok biztonsági hiányosságait.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.