Francia és olasz kutatók elkészítették a pinot noir-szőlő géntérképét, a munka csaknem két évig tartott, és a francia mezőgazdasági minisztérium támogatta sok millió euróval. A Nature eheti számában publikált cikkből kiderült, a pinot noirnak 30 ezer génje van, ami azt jelenti, hogy a szőlő lepipálja az embert, akinek csupán 20-25 ezer. A hír azért nem annyira meglepő, mert évekkel ezelőtt már kiderült, hogy a rizsnek és a kukoricának is több génje van, mint az embernek, a fonálféregnek pedig alig kevesebb. A Párizs egyik külvárosában, Evryben működő országos génszekventáló laboratóriumban a kutatócsoportnak sikerült azonosítani a szőlő genetikai készletének csaknem félmilliárd egységét. Azt is kimutatták, hogy a pinot noirnak rendkívül sok olyan génje van, amelynek feladata az íz létrehozása.
Ez az első alkalom, hogy egy gyümölcs génállományát feltérképezték. Az eredmény elvezethet olyan módszerek kidolgozásához, amelyekkel a pinot noir rovarokkal, betegségekkel szemben ellenállóbbá tehető, sőt új borfajták fejleszthetők ki. Ám szakemberek szerint a francia borászok rendkívül hagyományőrzőek, és nem valószínű, hogy a közeljövőben genetikai trükköket alkalmaznának. (forrás: MTI)