Tech blog

Nem véd a Jupiter az aszteroidák ellen

2007. augusztus 29., 09:53 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Eddig úgy tudtuk, a Jupiter gravitációja védi meg a Földet az aszteroidáktól. Tévedtünk. Egy 1994-es tanulmány óta általánosan elfogadott elmélet volt a csillagászok körében, hogy a Jupiter egyfajta galaktikus pajzsként védi a Naprendszer belső bolygóit az aszteroidáktól, gravitációs erejével eltérítve at arra igyekvő objektumokat. A European Planetary Science Congress csillagászkonferencián bemutatott számítógépes modell most szertefoszlatta a biztonság illúzióját, és megmutatta, hogy a Jupiter - a klasszikus Szalacsi-fordulattal élve - "az ellen nem véd".

A szimuláció a Jupiter és a Neptunusz között keringő, Kentaurok nevű aszteroidaöv tagjaira koncentrált (elvileg tőlük véd leghatékonyabban a Jupiter), és kiderült, hogy ha a Jupiter egyáltalán nem létezne, akkor is pontosan annyi űrobjektum jutna onnan a Föld közelébe, mint jut most, a valóságban. Mégsem jártunk rosszul a Jupiterrel, a modell ugyanis azt is megmutatta, hogy ha bolygó Szaturnusz méretű lenne, a gravitációja éppen a Föld felé irányítaná a Kentaurok tagjait.

Százezer dollár az iPhone-t feltörő szoftverért

2007. augusztus 28., 17:11 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Százezer dollárt ajánl egy rejtélyes weboldal azért a szoftverért, ami kikerüli a iPhone-t az AT&T telefontársasághoz kötő védelmet. A weboldal ígérete szerint közkinccsé tenné a törést, amivel jelenleg 25-50 dollár körüli áron kezelik az iPhone-okat a feketepiacon. Az ajánlat szerda éjfélig áll, kíváncsiak vagyunk, jelentkezik-e valaki.

(Természetesen semmilyen bizonyíták nincs rá, hogy valóban komoly az ajánlat, bárki öt perc alatt készít egy ilyen blogspot-oldalt - de azért azt se zárjuk ki, hogy valakinek valóban megér ennyit.)

(via Engadget)

Állatkerti és természetvédelmi csúcstalálkozó Budapesten

2007. augusztus 28., 15:45 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Jelentős mértékben befolyásolhatja a világ valamennyi állatkertjének tevékenységét és a veszélyeztetett fajok védelmét az Állatkertek és Akváriumok Világszövetségének (WAZA) Budapesten zajló csúcstalálkozója, amelynek házigazdája a Fővárosi Állat- és Növénykert. A hétfőn kezdődött négynapos konferencián a világ 34 országából összesen 210 résztvevő, állatkerti és fajmegőrzési szakemberek vesznek részt. Az állatkert közleményéből kiderül, hogy a találkozón elfogadják a kétéltűek védelme érdekében életre hívott Kétéltű Bárka elnevezésű programot, amelynek keretében a 2008-as év a Béka éve lesz. A program védnökségét David Attenborough vállalta. A program jelentőségét az adja, hogy valamennyi élőlénycsoport közül a kétéltűek fennmaradását fenyegeti a legtöbb veszély, így a szakemberek világszerte "kétéltű krízisről" beszélnek. Az elkövetkező években az állatkertek természetvédelmi erőfeszítései között világszerte kiemelt helyen szerepel majd a kétéltűek, és ezen belül a békák védelme. A veszélyeztetett fajok megmentése érdekében az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége irányításával 182 fajról vezetnek nemzetközi törzskönyvet, és a világszervezet tagságába tartozó intézmények összesen 810 faj esetében tartanak fenn nemzetközi szinten összehangolt fajmegmentő tenyészprogramot. Számos állatfaj, köztük az európai bölény, az ázsiai vadló kifejezetten ennek a tevékenységnek köszönheti fennmaradását. (via MTI)

Megfejtették a szőlő genomját

2007. augusztus 28., 12:56 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Olasz és francia tudósok megfejtették a szőlő genetikai kódját, így a szőlő az első olyan gyümölcsöt adó növény, amelynek a DNS-lánca ismertté vált. A kutatók különleges jelenségre bukkantak, ugyanis az a gén, amely az emberi egészség számára fontos resveratrol nevű molekulát állítja elő, a láncban többször is megjelenik. A természetes növényi immunanyag resveratrolról már korábban kiderült, hogy rákellenes hatású, véd a szívbetegség, a szívinfarktus ellen és kedvező irányba befolyásolja az élettartamot. A láncban egyébként azok a gének is többszörösen előfordulnak, amelyek a jellegzetes borízekért felelősek. A tudósok azt remélik, hogy képesek lesznek a borok különböző ízváltozatait a gének szintjén megkülönböztetni. A francia-olasz konzorcium, amelyet a szőlő genomjának kutatására alakítottak, a vitis vinifera DNS-láncát elemezte egy pinot noir változatból. (via MTI)

1.5 millió forintért kelt el a másfél méteres péniszkövület

2007. augusztus 28., 11:57 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Csak a különös tárgyak múzeumát hozta lázba egy megkövesedett, másfél méteres rozmárpéniszcsont, amelyet a kaliforniai Beverly Hills-ben árvereztek el. Pedig többek között Steven Spielberg és Harrison Ford is nagy fosszíliagyűjtő, Beverly Hills pedig Hollywooddal szomszédos. A Chait Gallery aukcióján mégsem tolongtak a sztárok, és csak három licit érkezett a kövületre. Végül a várt legalacsonyabb összeg feléért, 8 ezer dollárért (1,5 millió forint) vitte el a normálistól eltérő, különös tárgyakat bemutató Ripley's Believe It or Not (Ripley hiszed vagy nem) múzeum. A mumifikálódott maradvány egy 12 ezer éve kihalt rozmárfaj példányától származik. Ázsia legészakibb pontján, a szibériai Tajmír-félszigeten bukkantak rá. A jégbe fagyott csontot kiszáradt izomszövet és bőr borítja. Az aukciós ház szerint még soha nem találtak ilyen nagy megkövült péniszt az egész világon. Kanadai tudósok egyébként a National Geographic című természettudományos magazin szerint az emlős állatok péniszmérete és az éghajlat összefüggésit vizsgálva kimutatták, hogy a péniszcsont - amely az embernél már hiányzik - petyhüdt állapotban is bizonyos merevséget biztosít a hímvesszőnek, így a legkisebb izgalom hatására teljes behatolóképességet biztosít. Ez a zord körülmények között élő állatoknál a sikeres szaporodás kulcsa lehet. Nem is véletlen, hogy rozmár péniszcsontja akár a 60 centiméteres hosszúságot is elérheti, és ezzel a ma élő emlősfajok között rekordernek számít. (via MTI)

Mégis megjelenik a Manhunt 2

2007. augusztus 28., 11:16 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Mégiscsak megjelenhet a két hónapja több országban betiltással fenyegetett übererőszakos videojáték, a Manhunt 2. A véres jeleneteken sikerült annyit finomítani, hogy Amerikában még a "kizárólag felnőtteknek" címkét is elkerülte, és M (mature, azaz 17 éven felül ajánlott) besorolást kapott - az európai megjelenésről egyelőre nincs hír. Az amerikai megjelenés - az eredetileg tervezett július helyett - októberben várható, és a betiltás körüli hercehurca után különösebb reklámnra már nem is lesz szüksége a játéknak.

Összejöhet az Open XML szabványosítása

2007. augusztus 27., 17:12 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az International Organization for Standardization (ISO) nemzetközi szabványügyi szervezet 103 tagországa szeptember 2-ig szavazhat arról, szabvánnyá kívánja-e emelni az Office 2007-ben bemutatott fájlformátumát. Magyarország júniusban elkötelezte magát a szabványosítás mellett, a Magyar Szabványügyi Testület illetékes bizottsága 8:3 arányban szavazta meg az Open XML szabvánnyá emelését. A napokban a Német Szabványügyi Hivatal határozott úgy, hogy kiegészítésekkel támogatja az Open XML szabványosítását, augusztus 23-i ülésén pedig az USA nemzeti szabványügyi hivatala is hasonlóképpen, több mint kétharmados többséggel döntött az Open XML szabványosításának támogatásáról.


A nemzetközi szabványosítás piaci előnyökkel is jár, mert ha egy cég a szabványnak megfelelő terméket hoz létre, azt könnyebben el lehet adni például egy állami beszerzési pályázaton, mint a nem szabványosat. A Microsoft 2005 őszén jelentette be, hogy a következő generációs Office által alapértelmezésként használt dokumentum-formátumokat nyílt szabvánnyá kívánja tenni, hogy ezáltal bárki fejleszthessen azokat kezelni, írni és olvasni képes szoftvereket. Az Open XML specifikációt még 2005 novemberében benyújtották az Ecma Internationalhez, amely decemberben létrehozta a dokumentumformátum szabványosításáról döntő TC45-ös bizottságot. Amennyiben a tagországok többsége támogatja az Open XML-t, abból legkorábban 2008 elején lehet szabvány. (MTI)

Automata étterem nyílt Nürnbergben

2007. augusztus 27., 16:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Németországban teljesen automata étterem nyílik, ahol egyáltalán nincs pincér. A Baggers nevű étteremben egy érintőkijelzőn lehet megrendelni a menüt, és kártyával lehet fizetni. Az asztalokhoz miniatűr vonat szállítja le ételt, a szó szoros értelmében, a konyha ugyanis az emeleten van. A központi számítógép nyilvántartja a készleteket, és a rendelésekből tudja, hogy melyik alapanyagból mennyi van raktáron.

Repülő robot segíti az antarktiszi kutatást

2007. augusztus 27., 13:18 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egy miniatűr helikopter módjára repülő, és egy jégen sikló robot segíti majd a Déli-sarkvidékre készülő kínai expedíció munkáját. A repülő robotot, amely 50-100 kilométeres óránkénti sebességgel képes haladni, kamerával és infravörös sugárzásmérővel szerelik fel, hogy a tengeren úszó jégtáblákat kutassa. A földi robotot a gleccserhasadékok és a havas lejtők közti biztonságos navigációra tervezték.

"A robotok használatával a tudományos kutatások veszélyeit és költségeit egyaránt csökkenteni lehet" - mondta Csin Vej-csia a kínai sarkkutató intézet munkatársa, hozzátéve, hogy a robotok bármilyen időjárási körülmények között normálisan képesek dolgozni. Az októberben induló 200 fős kínai expedíció tagjai szeizmológiai mérőállomásokat telepítenek az Antarktiszon, amelyek a déli kontinensen tapasztalható rezgéseket és tektonikai mozgásokat mérik fel.

Huszonöt éves meitnerium, a 109. elem

2007. augusztus 27., 11:35 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Huszonöt éve, 1982 augusztus 29-én állították elő Németországban a periódusos táblázat százkilencedik elemét. Vasat bombáztak felgyorsított bizmut atomnyalábbal, az Unilac kutatóintézet 1969-ben épített darmstadti nehézion-gyorsítójával. Élettartama mindössze 1/5000 másodperc volt, emiatt kémiai tulajdonságairól keveset tudunk. A 109. elem nemzetközileg elfogadott, végleges neve 1997-ben meitnerium lett, vegyjele Mt. (Lise Meitner osztrák születésű, Németországban, majd Svédországban dolgozó atomfizikus volt, aki elméleti magyarázatot adott az első maghasadásra.)

A 110. elemet egyébként 1994-ben, szintén Darmstadtban állították elő, neve darmstadtium lett, a szintén Darmstadtban, 1995-ben előállított 111. elem a röntgenium. 1996-ban ugyanott sikerült előállítani a 112. elemet, amelynek tömegszáma 277, élettartama 182 mikromásodperc. Az ezután következő elemek elméleti számítások szerint stabilok, és közmegegyezés szerint átmenetileg latin nevet kapnak, mint ununtrium (1-1-8), ununquadium (1-1-4), egész a 118. elemig, melyet ununoctiumnak (1-1-8) hívnak.

A Dmitrij Mengyelejev orosz tudós által összeállított táblázat az elemeket visszatérő jellegzetes tulajdonságaik alapján rendezi. Megalkotásakor számos elem még ismeretlen volt, ezek helyét Mengyelejev kihagyta, de (sikerrel) megjósolta ezek létezését és tulajdonságait. A természetben megtalálható legnehezebb ismert elem a 92-es rendszámú urán, ám 1940-ben az urán 238-as izotópját neutronokkal bombázva sikerült a 93-as rendszámú neptúniumot előállítani. Azóta ezzel a módszerrel szintetizálták a legtöbb uránnál nagyobb rendszámú, úgynevezett transzurán elemet.

Fél óra alatt feltörték a 84 millió dolláros pornószűrőt

2007. augusztus 25., 22:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az ausztrál Tom Wood alig fél óra alatt feltörte a 84 millió dollárból kifejlesztett internetes pornószűrőt, amely az ausztrál szövetségi kormány megrendelésére készült. A tizenhat éves fiú olyan ügyesen tudja hatástalanítani a szűrőt, hogy nem tűnt el az ikonja, így a szülei azt hihették, hogy a program még mindig aktív. Tom szerint a kormány fölöslegesen vásárolta meg a NetAlert technológiáját ilyen sok pénzért. A kormány már szólt a beszállítónak, és hamarosan frissül a rendszer. Néhány ausztrál politikus ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy nem elég a számítógépen szűrni, az internetszolgáltatónál is szűrőket kell telepíteni.

Sokba kerül a kormányváltás a Microsoftnak

2007. augusztus 24., 16:31 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Xbox360-hoz valóm autós játékokhoz ajánlott Wireless Racing Wheelről van szó, ami gyártási hiba miatt túlmelegszik. Bár a hiba a készülékek aránylag kis részét érinti, és még nem okozott sem tüzet sem személyi sérülést (annál több riadalmat a kormányból szállingózó füst), a Microsoft visszahívja a boltokból az összes példányt, és a már eladottakat is kicseréli.

Játékos fórumokon már megy a tippverseny, hogy a túlmelegedő alapgép és a füstölő kormány után az Xbox360 melyik kiegészítője fog legközelebb tömegesen tönkremenni.

Egywattos processzort készített a Via

2007. augusztus 24., 16:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Alacsony energiaigényű processzort készített a tajvani Via. Az Eden ULV 500 elnevezésű csipet nemes egyszerűséggel a világ leghatékonyabb x86-os processzorának nevezi a gyártó, mert a lapka legfeljebb egy wattot fogyaszt, készenléti állapotban pedig ennek csupán az egytizedét. Az 500 megahertzes csip tehát ideális központi egység lehet hordozható számítógépekben, merevlemezes videókban, és különféle ipari szerkezetekben. Érdekes, hogy a csupán kétszer gyorsabb, egy gigahertzes változat fogyasztása három és félszer nagyobb.

Windows-használatra büntették a filmkalózt

2007. augusztus 24., 16:02 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Scott McCausland, az EliteTorrent bottorrent-oldal volt adminisztrátora letöltötte öthónapos börtönbüntetését, amit a Csillagok Háborúja - A Sithek Bosszúja internetre feltöltéséért kapott 2006. szeptemberében, és megkezdte a büntetés második részét, az öthónapos házi őrizetet. Saját bevallása szerint ez sokkal kegyetlenebb lesz, mint a börtön volt, ugyanis a számítógépére speciális ellenőrző szoftvert kell telepítenie. Mint kiderült, ez a program csak Windows alatt fut, így a megrögzött linuxos filmkalóz halmazati büntetésként foghatja fel, hogy le kell cserélnie az operációs rendszerét.

Csökkenő piacon javított az Albacomp

2007. augusztus 24., 13:42 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Miközben a számítógép-piacon az asztali gépek rovására nő a laptopok iránti kereslet, az Albacomp mindkét részpiacon jelentősen növelni tudja értékesítését. Pukler Gábor a magyar tulajdonban lévő informatikai cég vezérigazgatója elmondta: az év első felében Magyarországon húsz százalékkal kevesebb, 80-85 ezer pécé fogyott, ehhez képest laptopokból nagyven-ötven százalékkal több, száz-százhúsz ezer darab kelt el.


A piaci trend ellenére az Albacomp 2007 első hat hónapjában nyolcezer pécét értékesített, ami körülbelül hatvan százalékos növekedés 2006 azonos időszakához képest. Laptopokból a társaság ötezer darabot adott el, ez pedig ötven százalékkal több a bázisidőszak forgalmánál. (MTI)

Az árcsökkentés se menti meg a PS3-at

2007. augusztus 24., 10:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Hiába csökkentette a Sony száz dollárral a Playstation3 árát a júliusi amerikai eladási statisztikák szerint. Bár január óta nem adtak el ilyen sok PS3-at egy hónap alatt (159 ezer darabot), a gép még mindig az utolsó helyen áll a bestsellerlistán: Xbox360-ból 170 ezer, míg a Nintendo Wii-jéből 425 ezer fogyott a hónapban. Nemcsak a két konkurens gyártó verte le a PS3-at, de a házon belüli konkurencia, az előd PS2 is, 222 ezer eladott példánnyal.

Az amerikai videojáték-piac egyébként 925 millió dolláros forgalmat produkált júliusban, a legnépszerűbb játék az amerikai egyetemi focibajnokságot feldolgozó NCAA Football 08 volt közel 800 ezer eladott példánnyal. A top10-es listán három helyet foglalnak el a Guitar Hero különféle verziói, míg a Nintendo slágerei (Wii Play, Mario Party 8, Pokémon Diamond) érdekes módon a lista alján szerénykednek.

A testedzés a nők szivét edzi jobban

2007. augusztus 24., 10:45 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egy új tanulmány szerint a mérsékelt, rendszeres testgyakorlás kardiológiai változást idéz elő, amely nők és a férfiak esetében különböző. A kísérleteket hím- és nőstényegereken végezték el a Texas állambeli Austinban. Dr. Sebastian Brokat és kollégái, a berlini Charité kórház Szív- és Érrendszeri Kutató Központjának munkatársai több mint öt héten át edzettek hím- és nőstényegereket, majd megvizsgálták az állatok szívében beállt szerkezeti és élettani változásokat. Arra a megállapításra jutottak, hogy a rendszeres testedzésben résztvevő nőstényegerek teljesítőképességének szintje jóval magasabb lett, mint a hímeké. A hímegérhez képest a nőstény sokkal nagyobb távot, gyorsabban és hosszabb ideig futott a kerékben.

Meglepő módon a nőstényegerek szíve nagyobb és erősebb lett, mint a hímeké. Ez a fajta jótékony szívnagyobbodás vagy más néven hipertrófia gyakran fordul elő testedzésnek köszönhetően. Különbözik a patológiai értelemben vett hipertrófiától, az utóbbi ugyanis rendellenes megnagyobbodás, amely többek között visszafordítatlan szívelégtelenséghez vezethet. A tanulmány során azt is kimutatták, hogy csak a nőstényegér esetében 20 százalékkal csökkent egy olyan fehérje mennyisége, amely általában megtalálható a szívbetegséggel küzdő emberek szervezetében. (MTI)

A World Cyber Games szervezői online felmérést indítanak

2007. augusztus 24., 10:42 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A World Cyber Games főtámogatója, a Samsung valamint a verseny szervezője, az IDG idén is online felmérést indít 2007. augusztus 23-tól a hu.worldcybergames.com weboldalon. 2006-ban közel 2300-an vettek részt az internetes multiplayer játékok hatását vizsgáló, több mint két hetes online felmérésben. A válaszokból kiderült, hogy a multiplayer játékosok nem értenek egyet azokkal a feltételezésekkel, hogy a cybergame-ek egyértelműen rossz hatással lennének az emberekre. A kitöltők közül hétszázan úgy vélték, hogy a játék által sok új barátra tettek szert. Öt százalékuk úgy ítélte meg, hogy gyorsabban és hatékonyabban tud dönteni az élet minden területén, amióta internetes multiplayer játékokkal foglalkozik. Nagyon sokan (963-an) gondolták azt, hogy az ilyen játékokkal a felgyülemlett is feszültséget le tudják vezetni. Az idei kérdőív 2007. augusztus 23-tól lesz megtalálható a hu.worldcybergames.com oldalon. Az érdeklődők 2007. szeptember 16-ig küldhetik el a kérdésekre adott válaszaikat. A Samsung három darab értékes U3 Mp3-lejátszót sorsol ki a válaszadók között. A World Cyber Games hazai döntőjét 2007. szeptember 2-án rendezik meg a Millenáris Park Jövő Háza épületében.

Perel a Mattel a Barbie-pornószájt miatt

2007. augusztus 23., 15:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Mattel játékgyártó cég beperelte a China Barbie művésznevű pornó-előadóművész hölgyet. A színésznő - a játékgyár szerint - a Barbie-baba hírnevét rontja, illetve annak segítségével szerez látogatókat a weboldalán (ahol a tagok húsz dolláros tagdíj ellenében tölthetnek le képeket és videókat). A Mattel százezer dollárt, az oldal által termelt összes bevételt, plusz a doménnevet követeli magának.

Egyébként a hölgy nem is hasonlít a Barbie-babára.

Csillagászati kiállítás a Vajdahunyadvárban

2007. augusztus 23., 09:44 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló interaktív csillagászati kiállítás nyílik meg augusztus 25-én a Vajdahunyadvárban. „A világűr” elnevezésű kiállítás szakmai anyagának összeállításában az Magyar Csillagászati Egyesület munkatársai is részt vettek. A kiállítás a csillagászat és az űrkutatás fontosabb eseményeit, a Nap, a bolygók és a legapróbb égitastek tulajdonságait is bemutatja. A Föld és Hold terme azt mutatja be, hogy miért olyan különleges a bolygónk. A következő teremben a csillagközi tér objektumai, a csillagok, gáz- és porködök, csillaghalmazok mutatoznak be, írja az MCSE híroldala, a rejtélyek termében pedig a csillagászat és a fizika jelenségeivel és furcsaságaival találkozhatnak a látogatók. A tárlat mellett található vetítőteremben a rendezvényt támogató National Geographic filmjei láthatók. A kiállítás október 14-éig tart nyitva. (forrás: hirek.csillagaszat.hu)

Lebukott a 15 éve publikáló kamutudós

2007. augusztus 23., 09:26 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Hans Werner Gottinger 63 éves német közgazdász, környezetvédelemmel kapcsolatos matematikai elemzések szakértője másfél évtizedig publikált tudományos folyóiratokban részben vagy teljesen plagizált írásokat. A csalásra a Nature című folyóirat figyelt fel. Gottinger ezt tagadja, de a bizonyítékok gyűlnek. A Research Policy folyóirat is felfedezte, hogy 1993-ban olyan cikket adott le hozzájuk publikálásra, amelynek szövege egyezik egy másik közgazdász korábban egy másik laphoz leadott írásával. Ugyanilyen esetre bukkant rá a Kyklos nevű folyóirat is. A hosszú évek során Gottinger 100 olyan cikket közölt rangos folyóiratban, amelyekben más szerzőktől korábban már megjelentek.

Pályafutását kutatva a Nature felfedezte, hogy több német egyetemről, intézettől kellett távoznia és ez más országokban, Angliában, Svédországban és Japánban is előfordult vele. Munkahely-változtatáskor a közgazdász hamis referenciákat adott. Sokáig valótlanul úgy tűntette fel magát, mint a maastrichti egyetem kutatója, az intézmény csak nemrég tiltotta el ettől. Plágiumait Gottinger mindig egyedül "követte el", csak akkor dolgozott kollégával, amikor nem plagizált. A tudomány területén terjedő plágium megfékezésére 2.046 kiadó határozta el, hogy megnyitják adatbázisukat egy Crosscheck elnevezésű informatikai program előtt, amely felhívja a figyelmet arra, ha náluk megjelent írásokhoz feltűnően hasonló publikációt talál. (via MTI)

Brit tudósok, ki más?

2007. augusztus 22., 10:59 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A lassan a "bár én is ilyen hasznos kutatásokat végezhetnék, nem kevés pénzért" óhaj szinonimájává váló brit tudósok újabb fantasztikus kutatási eredménnyel sokkolták a tudomány világát. A Newcastle Egyetem tudósai a Current Biology című szaklapban publikált tanulmányukban azt bizonyítják, hogy a nők kedvenc színe a rózsaszín, míg a férfiaké a kék. Nem vicc, evolúciós magyarázat is van: mind a génjeinkben hordozzuk az ősemberek munkamegosztásának örökségét, ami szerint a férfiak vadászat közben a sötétebb színeket keresték, míg a nők közben friss bogyókat, gyümölcsöket gyűjtögettek, ezért az élénk színek vonzották őket.

(via MTI)

13 másodpercen belül futotta a százat a T-Rex

2007. augusztus 22., 10:11 Módosítva: 2009.11.06 10:35

A University of Machester őslénykutatói dinoszauruszfajok mozgását modellezék számítógépen, és kiszámolták, mennyi lehetett az egyes alfajok futási sebessége. A dinók királyának tartott T-Rex a kutatás szerint 8 m/s sebességet tudott elérni, vagyis 12,5 másodperc között futotta le száz métert: egy rövidtávfutó olimpikont nem ért volna utol, de egy amerikai focistát simán. (Ebből arra vonatkozólag is messzemenő következtetéseket vonhatunk le, hogy milyen sportot űztek a Jurassic Park filmekben a T-Rex elől menekülő szereplők.)

A leggyorsabb dino a Compsognathus nevű, alig egyméteres ragadozó volt (az a pici izé, ami a Jurassic Park 2 elején csapatostul ráront egy mellékszereplőre és egy fatörzs mögött illedelmesen elfogyasztja ebédre), ami 18 m/s csúcssebességet volt képes elérni, ami közel 65 km/h, vagyis lakott területen simán megbüntették volna.

Évi 766 milliárdba kerül Ausztráliának a Facebook?

2007. augusztus 22., 09:57 Módosítva: 2010.08.19 09:19

Ausztráliát is elérte a legújabb trend a közösségi oldalak világában: a MySpace-divathullámos követő Facebook-őrület. Eddig 230 ezer ausztrálnak van saját Facebook-oldala, és ez napi 2500-3000-rel nő - a jelenség pedig arra vezette a SurfControl elemzőcéget, hogy kiszámolja, mennyi veszteség éri az ausztrál gazdaságot amiatt, hogy a júzerek a Facebookkal törődnek napközben, munka helyett.

Az eredmény meghökkentő: évi ötmilliárd ausztrál dollár, ami forintban nem kevesebb mint 766 milliárd, plusz egy kis apró. A tanulmány mindezt napi átlag egy órányi elvesztegetett munkaidő mellett hozta ki, ami felettébb érdekes eredményekre vezet, ha megpróbáljuk belőle kiszámolni az átlag ausztrál órabért.

Fegyverrel végezték ki az internetet

2007. augusztus 22., 09:48 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Brutálisan leszámoltak az internettel Amerikában: ismeretlen tettes puskával lőtt szét egy optikai kábelt Cleveland közelében. A sérülés olyan súlyos volt, hogy a környékbeli netszolgáltatók hálózata drámaian lelassult. A kimaradás komoly fejfájást okozott a szolgáltatóknak, és az ügyfeleik elég furcsán néztek rájuk, amikor közölték a tényt: a kábel fegyveres támadás áldozata lett.

Twitter az MTV Video Music Awards gálán

2007. augusztus 22., 09:46 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Twitter lesz az egyik hivatalos partnere az MTV zenetévé idei nagy díjkiosztó gálájának, amit alig érezhető nagyképűséggel a popkultúra Oscarjának is neveznek (leginkább MTV-közeli marketingesek). Az együttműködés egyelőre a buli házigazdája, Moon Man oldalában merül ki, de az ígéretek szerint a show-n részt vevő sztárok is lelkesen fognak twittelni a gála előtt, és alatt.

Bár a Moon Man-féle oldalt egyelőre csupán 250-en követik, az MTV-közvetítés jó eséllyel elég reklámot fog jelenteni a Twitternek, hogy a MySpace, a Facebook és a last.fm után újabb webkettes szolgáltatásként belépjen az amerikai kommersz kultúrába, és a lehető legszélesebb körben ismertté váljon.

Új internetet épít Japán

2007. augusztus 21., 12:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Japán távközlési minisztere, Yoshihide Suga bejelentette, hogy országa olyan globális telekomminikációs hálózat kifejlesztésébe vágott bele, ami a tervek szerint 2020-ra lecserélheti a jelenlegi internetet. A cél a mostaninál nagyságrendekkel gyorsabb, és főleg megbízhatóbb és biztonságosabb rendszer kiépítése.

A projektben egyetemek, magáncégek és kormányhivatalok is részt vesznek, és a japán kormány 7,8 milliárd jennel száll bele a fejleszésbe. Ez 69 millió dollárnak (illetve 13 milliárd forintnak) felel meg, ami kicsit soványnak tűnik a hasonló amerikai kezdeményezések sokszázmilliós anyagi háttere mellett.

A DreamWorks és a Paramount a hd-dvd mellé áll

2007. augusztus 21., 11:41 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Újabb fordulat a következő generációs dvd-k háborújában. A Viacom médiaóriás alá tartozó filmstúdiók (plusz a Nickelodeon és az MTV tévécsatornák) bejelentették, hogy ezentúl kizárólag hd-dvd formátumban hozzák ki a filmjeiket, és beszüntetik a blu-ray támogatását. Az amerikai piacon a blu-ray filmek eladásai eddig nagyjából kétszeresen szárnyalták túl a hd-dvd-t, de a mostani váltással ez könnyen megfordulhat: olyan kasszasikerek lesznek hd-dvd-exkluzívak az ősszel, mint a Transformers vagy a Shrek 3.

Meghalt az őshacker

2007. augusztus 21., 11:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Szívinfarktus végzett minneapolisi otthonában a világ egyik első hackerével, Josef Carl Engressia Jr-ral, ismertebb nevén Joybubbles-szal. A vak zseni egyetemista korában jött rá, hogyan lehet különböző frekvencián megszólaltatott sípokkal megtéveszteni a telefonközpontokat és ingyenes távolsági hívásokat bonyolítani. A felfedezés nyomán kialakult telefonhacker ("phone phreak") kultúrából nőtt ki a hetvenes években az számítógépes hackerek közössége; híres phone phreak volt például az Apple-alapító Steve Wozniak, és a később minden idők leghírhedtebb hackerévé vált Kevin Mitnick is.

Joybubbles 58 éves volt.

Gömböcöt kapott a világhírű orosz matematikus

2007. augusztus 21., 10:39 Módosítva: 2009.10.27 14:34
Augusztus 20-án különleges ajándékot kapott a világhírű orosz matematikus, Vlagyimir Igorjevics Arnold. A hetvenedik születésnapját az Orosz Tudományos Akadémián ünneplő tudóst egy Gömböccel lepte meg a forma két magyar feltalálója: Domokos Gábor és Várkonyi Péter. A Gömböc egy magyar matematikai találmány, az első olyan forma, amelynek csak két egyensúlyi helyzete van, egy stabil és egy instabil. Bár a matematikusok sokáig kételkedtek a létezésében, Arnold érezte, a Gömböc nem egy „lehetetlen alak”. A magyar kutatópáros igazolta Arnold sejtését és elkészítette az első Gömböcöt, mely 2007 januárjában debütált a Mathematical Intelligencer címlapján, majd a híre az összes kontinenst elérte. Gömböcöt eddig csak az Országos Műszaki Múzeum és a Műegyetem könyvtára kapott. Arnold az első „egyéni” Gömböc-tulajdonos: mától az övé a 001-es sorszámú Gömböc. Az ajándékot az ünnepelt örömmel fogadta és egy újabb sejtéssel viszonozta, melynek bizonyítása közelebb vezethet a Gömböc mélyebb megértéséhez. A Gömböc feltalálóit, Domokos Gábort és Várkonyi Pétert augusztus 20-a alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. A Gömböcről film is készült, melyet várhatóan 2007 szeptemberében a Magyar Televízióban láthatunk.