Tech blog

Mennyit eszik a BitTorrent?

2007. szeptember 5., 10:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A német Ipoque cég tanulmánya szerint az internet forgalmának akár 90 százalékát is elérheti a fájlcserélők adatforgalma, ebből a BitTorrent egymaga 40-75 százalék közötti részért felelős. A másik nagy sávszélesség-zabáló az eDonkey, aminek a forgalomból kivett része 5 és 50 százalék között mozog. Először jelent meg egy ilyesfajta felmérésben a Skype: a népszerű online telefon az internet adatforgalmának 2 százalékát adja.

Érdekes, hogy mennyire különböznek az európai és amerikai adatok: a tengerentúlról az Ellacoya Networks néhány hete azt jelentette, hogy a fájlcserélők 37 százalékot esznek, a normál webböngészés 30-at, míg a streaming videók (YouTube és társai) 15-öt.

A kínai hadsereg meghekkelte a Pentagont

2007. szeptember 4., 17:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az amerikai védelmi minisztérium hivatalnokai szerint júniusban a kínai hadsereg betört a Pentagon számítógépes rendszerébe. Ez az eddigi legsikeresebb cybertámadás az Egyesült Államok védelmi minisztériumában, írja a Financial Times. A lap Pentagon-hivatalnokoktól származó értesülései szerint a kínai People’s Liberation Army (Felszabadító Hadsereg) áll a támadás hátterében, amelynek során Robert Gates védelmi miniszter irodájában lévő számítógépes rendszer egy részét blokkolták. A Pentagon elismerte a támadást, azonban hivatalosan nem nevezte meg a támadót. A pekingi védelmi minisztérium a Financial Times értesülését egyelőre nem kommentálta. A Pentagon a támadás idején egy hétre lezárta rendszerét, most is vizsgálja, milyen adatokat töltöttek le a támadás alatt. (via Financial Times)

Cikke miatt támadott az Index-székházra a falfirkász

2007. szeptember 4., 17:10 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Túlzott kezdeti lelkesedésünkben felhúzott székházunkra virtuális falfirkász támadt, és céges logónkat elcsúfította. A tettes, O. Oliva lapunknak elmondta, hogy a Second Life konferencia ideje alatt publikált cikkünk miatt kódolta át az épületet. Ebben a cikkben azt írtuk, hogy konganak a szerverek az ürességtől, és hogy a Second Life marketingkísérletnek érdekes ugyan, de nem éri el az embereket. Nem is meglepő, hiszen a 400 ezer felhasználóból egyszerre körülbelül 30-40 ezer ember van bejelentkezve, ami rettentően kevés egy ekkora világban.

O. Oliva egyébként nagy cégeknek tervez virtuális épületeket, és megígérte, hogy visszaállítja az eredeti állapotot.





Férfi szív, női szív: egészen más

2007. szeptember 4., 15:59 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Ugyanaz az orvosi beavatkozás akut szívprobléma esetén egy férfi számára életmentő, ám egy nő számára káros is lehet, bár a különbség okai még feltáratlanok - hangzott el az Európai Kardiológusok Társaságának Bécsben tartott konferenciáján hétfőn. Svéd orvosok egy kisebb kutatása vetett fényt a jelenségre, ezért még további tüzetesebb vizsgálatokra van szükség. Egyelőre a férfiak és a nők szívének egyik fő különbségét a szakemberek abban látják, hogy a nők vérzési hajlama nagyobb, ezért is járnak náluk nagyobb kockázattal a beavatkozások. "Nem tehetünk úgy, mintha a férfiakon végzett vizsgálatok eredményei a nőkre is teljes mértékben érvényesek lennének" - mondta Daniel Jones, az Amerikai Kardiológiai Társaság elnöke, a Mississippi Egyetem Egészségügyi Központjának kardiológusa.

Fej fej mellett a Linux és a Win98

2007. szeptember 4., 13:32 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A W3Counter piacelemző cég szerint a Windows 98 piaci részesedése augusztusban 1.44 százalékról 1.34-re esett, ami pontosan egyezik a nyílt forráskódú operációs rendszer piaci részesedésével. A piacelemző becslése szerint a Linux így hamarosan megelőzi a Microsoft kilencéves Windows-verzióját. Az ötezer weboldalt látogató, 33 millió felhasználó adatai alapján végzett kutatás szerint a Mac OS X a maga 3.73 százalékos részesedésével még mindig népszerűbb, mint a 3.46 százalékot érintő Windows Vista. A cég szerint a Mac OS X egy éven belül utoléri és meg is haladja a 3.94 százalékos részesedésű Windows 2000-t.

Egy másik piackutató, a Net Applications, amely szintén szolgáltat havi operációsrendszer-statisztikákat, a W3Counter-hez képest eltérő adatokat mutatott ki augusztusra: a Linux-részesedésre 0.77, a Windows 98-ra 0.98 százalékot. Habár a Linux népszerűsége nem vetekszik a Mac Os X-éval vagy a Windowséval, a nyílt forráskódú operációs rendszer egyre nagyobb iparági támogatottsággal (például a linuxos Dell, HP, Lenovo számítógépek, laptopok) rendelkezik, ami a következő hónapokban tovább növelheti részesedését, írja az Ars Technica.

Tényleg égeti a zsírt az alvás?

2007. szeptember 4., 11:54 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A kiadós alvás zsírégető hatású, ezt bizonyítják a téli álmot alvó állatok. Arra a kérdésre, hogy az embernél is működik-e ez a mechanizmus, amerikai kutatók most keresik a választ. Hogyan lesz a kövér sünből vagy medvéből sovány? Úgy, hogy átalussza a telet, és közben felhasználja a zsírtartalékokat. Ennek alapján a kövér emberek is lefogyhatnak, ha hosszú álomba szenderülnek, véli Cseng Csi Li, a Houston-i Egyetem molekuláris biológusa, aki a New Scientist című lapban tette közzé tanulmányát. Kutatótársaival megvizsgálták a tipikus téli álmot alvó állatok anyagcseréjét. A medvék és a mormoták ebben az időszakban képesek a zsírtartalékokat hasznos cukorrá alakítani. A zsírégetésben meghatározott gének játszanak szerepet, továbbá az 5-adenozin-monofoszfát (5-AMP) nevű anyag, amely szabályozóként működik. A tudósok egerekbe fecskendeztek 5-AMP-t, amitől a rágcsálók téli álomszerű alvást kezdtek, testhőmérsékletük csökkent, anyagcseréjük lelassult és elkezdték égetni zsírtartalékaikat. Kérdés, hogy az emberek esetében sikerül-e hasonló reakciót kiváltani, továbbá, hogy mekkora lehet a beadott AMP mennyisége. A hatás az egereknél működött, az embereknél további előzetes vizsgálatra van szükség. (via MTI)

Áruházláncos politikus az első orosz űrturista

2007. szeptember 4., 11:31 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Vlagyimir Gruzsgyev üzletember és politikus lesz az első orosz űrturista. A negyvenéves nagyvállalkozó-politikus orosz lapértesülések szerint júliusban kötött szerződést a Roszkozmosz orosz szövetségi űrhivatallal. 20 millió dollárt (3,7 milliárd forint) fizet az útért és már átesett az első orvosi vizsgálatokon. Legkorábban 2008 szeptemberében indulhat az ISS Nemzetközi Űrállomásra. Gruzsgyev egy élelmiszer áruházlánc tulajdonosa (vagyonát a Forbes amerikai magazin 600 millió euróra becsüli), továbbá a Duma, az orosz törvényhozás alsóházának alelnöke, a Putyin-párti Egyesült Oroszország képviselője. Nemcsak az űrbéli magasságokat kedveli egyébként, hanem a nagy mélységeket is: részt vett az Arktika 2007 kutatóexpedícióban, amely augusztus 2-án rozsdamentes titánötvözetből készült orosz zászlót tűzött ki a tengerfenékre 4300 méter mélyen, pontosan az Északi-sark alatt. Eddig öt fizető vendég - négy amerikai és egy dél-afrikai - járt a Nemzetközi Űrállomáson. Az első 2001-ben, az ötödik, Charles Simonyi magyar származású szoftvermérnök és üzletember idén áprilisban. Sajtóhírek szerint jelenleg két jelölt, egy malájziai és egy dél-koreai készül űrutazásra. (via MTI)

Töretlenül nyomul a Wii

2007. szeptember 3., 16:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Legalábbis Japánban, a helyi Enterbrain lapkiadó által közölt számok szerint. Mint a BBC is írja, augusztusban közel negyedmillió Nintendo Wii kelt el, PlayStation 3-ból 80 ezer fogyott, Xbox 360-ból pedig mindössze 11 ezer (ez nem nagy meglepetés, a nem japán konzolok mindig is gyengén szerepeltek az országban). Japánban már több mint hárommillió Wii fogyott, világszerte pedig 9,27 milliónál tartanak, legalábbis a gyártó szerint. Ez azt jelenti, hogy a Wii hamarosan beelőzi az Xbox 360-at, ami nagyjából 10 millió eladásnál tart (a PS3 eddigi eredménye a Sony közlése szerint 4,5 millió). Kérdés, a szoftverpiacon is ilyen rózsás-e a helyzet, a nagy pénz ugyanis a játékokból jön. Az NDC nyár eleji jelentése arról tanúskodott, hogy az X360 programok bőven rávernek a Wii-s játékforgalomra, és nincs okunk feltételezni, hogy ez mostanra megváltozott.

Ingyen letölthető a Far Cry

2007. szeptember 3., 16:00 Módosítva: 2012.12.03 14:34

A Ubisoft három nem is olyan régen megjelent játékát ingyen letölthetővé tette azoknak, akik cserébe hajlandóak megnézni néhány hirdetést. A nagyszerű Far Cry, a Prince of Persia: Sands of Time és Rayman Raving Rabbids letöltéséhez ingyenes regisztráció szükséges a cég honlapján, a letöltés részleteiről például itt lehet olvasni. Mi üdvözöljük ezt a kezdeményezést, főleg annak fényében, hogy a hírek szerint bőven elviselhető a hirdetések gyakorisága.

 

 

Drótnélküli fotópályázat

2007. szeptember 3., 15:30 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A drótnélküli netezést népszerűsítő hazai szervezet, a HuWiCo és a D-Link Magyarország közös fotópályázatot indít „A vezetéknélküliség előnyei” címmel. A pályázat szabályai itt találhatók, a nyeremények stílszerűen wifi routerek. A beküldési határidő október 1., a beérkezett képeket folyamatosan feltöltik a HuWiCo oldalára.

Feltárják a jászsági mamutcsontleletet

2007. szeptember 3., 15:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az elmúlt napokban több műszeres vizsgálatot elvégeztek, hogy meghatározzák, a Jászfelsőszentgyörgy határában talált mamutcsontok pontosan hol helyezkednek el a földben. Mint két hete megírtuk, összegyűlt a kellő pénz a lelet feltárásához. Az állat csont- és agyarmaradványaira egy amatőr régész bukkant, s a maradványok mennyisége alapján jó esély van arra, hogy az őslény teljes csontváza előkerüljön a föld alól. Őslénytani lelet kutatásánál eddig nem használtak olyan technikai eszközöket, mint a földradar vagy a magnetométer, bevetésük több vállalkozás felajánlásának köszönhető. A tervek szerint a hét elején még egy speciális talajradar is végigpásztázza a területet, és a berendezés által látottakból számítógépes térkép is készül.

A feltáró munkához várhatóan a hét közepén kezdenek hozzá. A munkát a közelgő, esővel és széllel járó hidegfront sem akadályozza, ugyanis az ásatás helyén egy fóliasátrat húznak fel és az alatt dolgoznak. Ez nemcsak az rossz időjárás ellen kell, hanem a leletek védelmében is. A feltárás több százezer forintos költségét a jászberényi és a jászfelsőszentgyörgyi önkormányzat, az érintett földterületen gazdálkodó szövetkezet, valamint budapesti és szolnoki vállalkozások pénzbeli felajánlásai révén sikerült előteremteni. A jászsági lelet tudományos jelentősége abban áll, hogy a Tisza folyó hordalékában már korábban találtak mamutcsont-darabokat, de a Kárpát-medencéből 10-12 ezer évvel ezelőtt eltűnt ősállat teljes csontvázát az Alföldön még nem sikerült a felszínre hozni.

[via MTI]

A világ legnagyobb őskrokodilja

2007. szeptember 3., 10:58 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Kiállították a világ valaha élt legnagyobb krokodilját, a Sarcosuchus imperator nevű 12 méteres hüllő műanyagmását a dél-franciaországi Pierrelatte-ban lévő krokodilfarmon. A 110 millió évvel ezelőtt élt őshüllő koponyáját 1964-ben Nigerben fedezte fel Philippe Taquet, a párizsi Természettudományi Múzeum kutatója, aki ma az intézmény igazgatója. 1973-ban került elő az első teljes "Sarco"-csontváz, ami ma a párizsi múzeum paleontológiai gyűjteményében látható. A pierrelatte-i "Sarco-avatáson" jelen volt maga Philippe Taquet is, aki elképedve nyilatkozott arról, milyen félelmes benyomást kelt az óriás-krokodil műgyantából készült példánya. Sarco rekonstruálása 1800 munkaórát és 750 kiló műanyagot igényelt. Az óriás őskrokodil 400 igazi, krokodil és óriásteknős mellett egyszerre a farm legújabb és legrégibb nevezetessége. Az arányok érzékeltetésére álljon itt a boneclones.com lenti felvétele.

[via MTI]

Chat helyett telefonálunk a neten

2007. augusztus 31., 16:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az internetezők majdnem fele alkalmanként, huszonöt százaléka pedig rendszeresen hívja fel ismerőseit az interneten, derült ki az NRC és a TNS VMR2007 első félévére vonatkozó felméréséből. Az emailezés, böngészés, informálódás és online magazinok olvasása mellett egyre többen fedezik fel maguknak a világháló egyéb, hasznos vagy szórakoztató funkcióit. A felmérésben résztvevők több mint fele (55 százalék) rádiózott, 29 százaléka pedig tévézett már a világhálón. A rendszeres online tévénézők aránya azonban – szemben a rádióhallgatókra jellemző 11 százalékkal – még csupán 2 százalék.

A videómegosztó portálokat alkalmanként a megkérdezettek ötven százaléka látogatja, tizennégy százalék pedig már töltött fel valamilyen videót. Egyre többen veszik igénybe a világhálót ügyeik intézéséhez is. Az internetezők hatvanegy százaléka kereset állást a weben, harminc százalékuk hivatali ügyeket is elintézett. Ötvenhárom százalék használta az internetet vásárlásra, az online fizetés azonban még mindig nagyon szűk körre jellemző: 2006 második félévéhez hasonlóan csupán a felhasználók alig több mint tíz százaléka próbálta ki ezt a lehetőséget. Az alacsony arány a bizalmatlanság mellett azzal is magyarázható, hogy csak az internetezők harminc százaléka rendelkezik online fizetésre alkalmas bankkártyával.

A cukorbetegség növeli a csípőtörés kockázatát

2007. augusztus 31., 16:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A cukorbetegségben szenvedő férfiak és nők esetében - legyen szó akár 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségről - nagyobb a csípőtörés kockázata - állapította meg egy tanulmány, amelyet az American Journal of Epidemiology legfrissebb száma ismertet. Az 1980-as évek eleje óta számos tanulmányt publikáltak már a diabétesz és a csonttörések közötti összefüggésről, de a kutatások eredményei egymásnak ellentmondóak voltak. Ezek feltehetően a statisztikailag elégtelen számú klinikai kísérletek tudható be - véli az iráni Mohszen Dzsanghorbani, az iszfaháni orvostudományi egyetem tanára, a tanulmány szerzője. Dzsanghorbani és munkatársai 16 különböző korábbi kutatás eredményeit vizsgálta meg újra. A vizsgálatok összesen 831 941 felnőtt páciensre és 139 531 törésre terjedtek ki. Tizenkét tanulmány a 2-es típusú cukorbetegség és a csípőtörés közötti összefüggéssel foglalkozott, és megállapította, hogy a cukorbetegek esetében 70 százalékkal nagyobb a törés kockázata, ami statisztikailag már értékelhető mutató. Hat tanulmány azt állapította meg, hogy az 1-es típusú cukorbetegek körében hatszor nagyobb a csípőtörés kockázata, mint az egészségesek körében.

Fogkefe lcd kijelzővel

2007. augusztus 31., 14:11 Módosítva: 2013.10.01 20:21
A világ egyik legnagyobb amerikai fogkefegyártója olyan termékkel rukkolt elő, amely fogmosás közben kijelzőn mutatja, hogyan és hol kell tisztítani a fogat. Az Oral-B Triumph SmartGuide fogkefe körülbelül ötvenezer forintba kerül majd. Érzékelői segítségével a fogmosás minden egyes mozzanatát rögzíti, így pontosan tudja, hogy hol kell még sikálni a fogakat, és ügyel arra, hogy használója nem nyomja oda túl keményen az ínyéhez a sörtéket, mégis elég határozottan mossa meg a fogait. A reklámkampány szeptembertől kezdődik, és a cég reményei szerint az intelligens fogkefe karácsonyra slágertermék lesz. Szakemberek szerint ezzel a fogkefével az emberek több időt szánnak majd egy-egy fogmosásra. (mti)

Már megint eldőlt a dvd-háború

2007. augusztus 31., 12:09 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Folytatódik a blu-ray és a hd-dvd Végtelen történetbe hajló háborúja. Most éppen a hd-dvd húzta meg a nyarőnek tűnő lépést a kínai Venturer alsókategóriás lejátszójának megjelenésével. Az SHD7000 nevű készülék mindent tud, amit egy ilyen kütyünek tudnia kell (1080i felbontás, Dolby TrueHD hang, HDMI kimenet), viszont az olcsó kínai munkaerőnek és a tömeggyártásnak hála, sikerült az árát a lélektani 200 dolláros szint alá tornászni, ami a szakértők szerint a bűvös határ, ami alatt a tömegek elkezdenek venni egy műszaki cikket.

Mi a legforróbb téma a Wikipedián?

2007. augusztus 31., 11:46 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nyilván az, amit a legtöbben és a legtöbbet változtatnak az adott időszakban. Miután kiderült, hogy az egyes Wikipedia-szócikkek változtatásai dokumentálva vannak, és a változtatások elemzése egyszerűen automatizálható, egyre szaporodnak az online lexikon adatbázisából táplálkozó oldalak. A saját magukról szóló bejegyzéseket cenzúrázó szervezeteket lebuktató Wikiscanner után itt a következő hasonló olda, a Wikirage. A dinamikusan frissülő toplista mutatja, melyik szócikkekhez nyúltak hozzá a legtöbben az elmúlt hónapban/héten/napon/órában, vagyis milyen téma foglalkoztatja leginkább a Wikipedia szerkesztőit és olvasóit. Most éppen a Gimme More, Britney Spears új száma vezeti a rövid távú (utolsó egy óra, hat óra) toplistákat, és a Bioshock videojáték a hosszútávúakat (utolsó hét, utolsó hónap).

Júliusban 60 ezerrel nőtt a mobil-előfizetők száma

2007. augusztus 30., 13:47 Módosítva: 2009.02.07 11:01
2007 júliusában a három hazai mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek száma 60 ezerrel 10 millió 286 ezerre nőtt. Így hazánkban száz lakosra 102,3 előfizetés jutott a hónap végén – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság csütörtökön. Az előfizetői szám – a hónap utolsó napján hívás fogadására alkalmas SIM-kártyák száma – alapján júliusban a Pannon részesedése 34,66 százalékról 34,84 százalékra emelkedett, míg a Vodafone piaci része 21,16 százalékról 21,14 százalékra, a T-Mobile részesedése pedig az előző havi 44,17 százalékról 44,02 százalékra csökkent. A forgalmazásban résztvevő, azaz az utolsó három hónapban hívást vagy SMS-t indító, illetve fogadó feltöltéses, valamint az előfizetéses kártyák száma július végén 9 millió 502 ezer volt, ami 37 ezres gyarapodást jelent. A forgalmazásban résztvevő ügyfelek száma alapján a Pannon piaci része a júniusi 33,78 százalékról 33,77 százalékra, a T-Mobile piaci részesedése pedig 44,71 százalékról 44,66 százalékra csökkent. A Vodafone részesedése ugyanakkor 21,51 százalékról 21,57 százalékra emelkedett. A három mobilszolgáltató ügyfelei idén júliusban 4 578 számot hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a 2004. május elseje óta igénybe vehető számhordozás összesen 172 192 mobilszámot érintett.

Homokviharok miatt pusztul a Kínai nagy fal

2007. augusztus 30., 11:18 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Földkupacokká változtatták a Kínai nagy fal egyes szakaszait a Kína északnyugati részén tomboló homokviharok, ennek következtében ezek a részek húsz éven belül teljesen megsemmisülhetnek, állítja egy régészcsoport. A Kína északi határán épített több mint 6400 kilométer hosszú erődítményrendszer, amely az északi nomád törzsek támadásainak is ellenállt, az elsivatagosodás okozta környezeti változást nehezen éli túl. A múlt hónapban a világ hét új csodái közé választott nagy fal évi 10 millió turistát vonz, akik főként a védmű téglával megerősített fővároshoz közeli szakaszára látogatnak el. A Kína északnyugati felében lévő Kanszu (Gansu) tartomány Mincsin (Minqin) megyéjét is átszelő fal több mint 60 kilométeres szakasza rohamos sebességgel tűnik el - mondta Csou Seng-zsuj, a helyi múzeum vezetője. Hozzátette: a falnak ezt a szakaszát, az eróziónak jobban ellenálló tégla és kő helyett sárból készítették. A fal törékennyé vált, a kiszáradt sár elmorzsolódott és az idők folyamán elhordta a szél. Az 1950-es években kezdett nagykiterjedésű mezőgazdasági tevékenység hatására Mincsin megyében eltűnt a talajvíz és ez az ökológiai egyensúly összeomlásához vezetett, innen indulnak Kína jelentősebb homokviharai is. A térségben a fal több mint 40 kilométeres szakasza tűnt el az elmúlt 20 évben, az őrtornyok megsemmisültek és a megmaradt faldarabok eredeti 5 méteres magassága kétméteresre kopott. (via MTI)

iCar a Volkswagentől?

2007. augusztus 30., 10:33 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Olcsó, mindenféle Apple-kütyüvel felszerelt autó fejlesztésén fáradozik a Volkswagen. Ezt állítja legalábbis a Financial Times német kiadása, ami szerint Steve Jobs és a VW-vezér Martin Winterkorn napok óta tárgyal a koncepcióról. A pletykák szerint az Apple tervezői készítik majd az autó dizájnját, ami a szubkompakt kategóriában indul majd, 10 ezer dollár (1,9 millió forint) alatti áron.

A nap kütyüje: a pirítós-printer!

2007. augusztus 30., 10:02 Módosítva: 2012.04.10 12:42

Emlékszünk még a pirítóson megjelenő Szűz Műria sztorijára? Mostantól házilag is barkácsolhatunk ilyen ereklyéket. Illetve tetszőleges műalkotásokkal díszíthetjük a reggelinket a világ legjobb printerének segítségével:

Beszerzési lehetőségekről, árról egyelőre nincs tudomásunk, de itt további képeken csodálhatjik meg a szerkezet működését.

Mégsem fedik le wifivel Chicagót

2007. augusztus 30., 09:52 Módosítva: 2013.05.08 14:30

Leállították a világ eddigi legnagyobb ingyenwifi-projektjtét, ami Chicago városát fedte volna le vezeték nélküli internettel, közel 600 négyzetkilométernyi területen. A város vezetése csupán annyit hozott fel indoklásul, hogy rájöttek, túl drága lett volna ahhoz képest, hogy mennyien használták volna.

Amerikában 175 városban van jelenleg az egész várost, vagy teljes városrészeket, kerületeket lefedő wifi-szolgáltatás.

Miért kedvelünk egy adott színt?

2007. augusztus 30., 06:31 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A kedvenc színünk be van kódolva a génjeinkbe, és nem nevelésünktől, hanem nemünktől függ. Legalábbis ezt szűrte le Anya Hurlbert, a newcastle-i egyetem kutatója 171, 20-26 év közötti angol fiatallal folytatott kísérletéből. A fiataloknak egy képernyőn megjelenő dupla négyzetben feltűnő két szín közül kellett villámgyorsan választaniuk. Volt közöttük vörös és kék, rózsaszínű és barna, sárga és fekete. Kiderült, hogy a lányok a piros különböző árnyalatait részesítették előnyben, a fiúk a zöldet, de mindkét nemnek egyaránt tetszett a kék. A kutató a kísérletet megismételte 37, Angliába nemrég bevándorolt kínai fiatallal, akiknek teljesen más a színszimbolikájuk. A gyász színe például a fehér. Ennek ellenére hasonló eredményre jutott - írta a La Repubblica című olasz napilap. Érdekes a következtetés, amelyet Hurlbert mindebből levont. Szerinte a nők azért kedvelik inkább a piros árnyalatait, mert annak idején a gyűjtögetés korában az ősasszonynak ez a szín jelezte, hogy a bogyó, a gyümölcs megérett, le lehet szedni. Az általános vonzalom a kék szín iránt pedig a kék ég, a tiszta tavak, patakok kellemes emlékét idézi. (via MTI)

Ötzit agyonütötték?

2007. augusztus 29., 15:41 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A világhírű "jégember", akinek mumifikálódott holttestét egy dél-tiroli gleccserben találták meg, valószínűleg egy fejre mért ütés áldozata lett - állítják a kutatók. Eddig azt hitték, hogy az 5300 éves jégemberrel egy nyíl végzett, de a tudósok most újabb elmélettel álltak elő. Eszerint Ötzi életének utolsó percei sokkal drámaibbak lehettek, mint eddig feltételezték. Andreas Lippert archeológus és bolzanói segítői szerint a nyíl csak védekezésre képtelenné tette Ötzit, de nem ölte meg. Csak egy szemből kapott ütés terítette le, feje egy kőhöz csapódott és ez végzett vele, állítják a kutatók, akiknek a tanulmánya egy német szaklapban jelenik majd meg. Júniusban svájci kutatók ezzel ellentétes véleményre jutottak, szerintük Ötzi elvérzett. (via MTI)

Ősztől Invitelnek hívják a HTCC összes cégét

2007. augusztus 29., 14:14 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Hungarian Telephone and Cable Corp (HTCC) egységes márkanév alá tereli összes szolgáltatását. Miután felvásárolta az Invitelt, a magyar piac második legnagyobb vonalas, illetve piacvezető alternatív telekommunikációs szolgáltatóját, a cég most bejelentette, hogy a jövőben egységesen Invitel márkanév alatt kínálja valamennyi termékét és szolgáltatását.

Az arculatfrissítés előtt átfogó piackutatást végzett a cég, aminek eredménye az volt, hogy az összes cége (PanTel, Invitel, Hungarotel) közül az Invitel márkanév a legismertebb és legkedveltebb.

Szemkamera a szépségiparban

2007. augusztus 29., 13:24 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A világ nagy fodrászipari cégei már alkalmazzák az eye-tracking technológiát: egy szemre szerelt kamerával állapítják meg, hogy a haj mennyire hívja fel magára a figyelmet.

A haj fontos szerepet játszik abban, hogyan ítélünk meg valakit elsőre. A fényes, egészséges haj láttán a nézőknek a tisztaság, a fiatalság és az egészség jutott eszébe – erre jutott egy amerikai kutatócsoport. Megfigyelték, hogy amikor a haj rosszabb állapotban volt, a tesztelők hosszabb ideig figyelték a száraz hajvégek, kiálló hajszálak területét és kevesebb figyelmet szentelnek az arcnak.

Ugyanakkor az egészséges haj nem vonja el a szájról és a szemről a tekintetet, hanem "kiragyogtatja" azt. Ez fontos felismerés a kozmetikában és a marketing területén dolgozóknak.

Az eye-tracking technológia a nem tudatos magatartásformákat, a vegetatív szemmozgásokat követi, például azt, hogy valójában hová is néznek az emberek, miközben beszélnek. Érdekes megfigyelés volt - számol be a cég a kutatásról - hogy a nők, bár a haj negatív kényes pontjait meglátták, kevésbé negatívan alkották meg véleményüket a szóban forgó hölgy szépségéről, mint az várható volt. Ezzel ellentétben a férfiak sokkal direktebbek voltak és alacsonyabban osztályozták ugyanazon nők szépségét.

(MTI)

3000 éves görög vízvezeték

2007. augusztus 29., 13:07 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egy erődrendszer ásatási munkálatai során 3000 éves földalatti vízvezetékre bukkantak görög régészek Athéntól 150 kilométerre délre. Az időszámításunk előtti 13. században épített vízvezeték az öt és fél méter széles falakkal rendelkező Midea erőd alatt húzódott, és minden bizonnyal egy külső vízforráshoz vezetett - mondta el a mükénei kultúra idejéből származó erőd ásatási munkálatait irányító Katie Demakopoulou. Kutatók még júliusban vették észre a sziklával elfedett bejárat felé vezető lépcsőket, ahonnan a háromszög alakú járat indult. A vízvezeték vonalát a falak alatt, elrejtve jelölték ki, így ellenséges ostrom esetén is ivóvizet tudott biztosítani az erődben védekezők számára. A görög fővárostól 150 kilométerre délre fekvő mideai erőd a Peloponnészoszi-félsziget északi része felé vezető útvonalon feküdt, biztosította az ellenőrzést az út felett. A környék első települései a késő neolitikum idejére, időszámításunk előtt 5000-re nyúlnak vissza. A médeai erőd a mükénei korban, pontosabban Krisztus előtt a 13. században érte el legnagyobb kiterjedését, de aztán egy súlyos földrengés és az azt követő tűz következtében egy része elpusztult, s elvesztette jelentőségét. Görög és svéd régészek 1983 óta dolgoznak az erőd ásatásán. (via MTI)

Újraindul az Allofmp3

2007. augusztus 29., 10:21 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Alig kéthónapos szünet után újraindul a hírhedt Allofmp3.ru. Július elején, évekig tartó jogi huzavona után zárták be az orosz online zeneboltot, ahonnan fillérekért lehetett mp3-akat letölteni (a lemezkiadók lobbija olyan erős volt, hogy az orosz WTO-tagság megszerzésekor is sikerült a feltételek közé berszorítani a szájt leállítását).

Két hónap sem kellett hozzá, hogy az oldal feléledjen hamvaiból, és a főoldal szűkszavú közleménye szerint a közeljövőben újraindul a szolgáltatás. Az oldal bezárása után néhány nappal indult el, és a mai napig üzemel a szintén orosz mp3Sparks.com oldal, ami megszólalásig hasonlít az Allofmp3-ra (sőt, a felhasználók a régi hozzáférésüket használhatják az új boltban is).

Az űrbe megy Luke Skywalker fénykardja

2007. augusztus 29., 10:10 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Hollywoodból az ISS fedélzetére kerül a sci-fi filmek leghíresebb fegyvere. A Csillagok háborúja harmincadik születésnapja alkalmából a NASA következő űrrepülésén, októberben a Discovery fedélzetén a nemzetközi űrállomásra utazik Luke Skywalker eredeti fénykardja, az a kellék, amit Mark Hamill az 1977-es első film forgatásakot használt.

A kardot ünnepélyes keretek között Csubakka és Boba Fett fogja átadni a NASA illetékeseinek, ami a kilövésig a houstoni űrközpont múzeumában lesz kiállítva.

 

(via NASA)

Kitiltották a Bioshockot a konkurens játékfejlesztő irodáiból

2007. augusztus 29., 10:02 Módosítva: 2010.03.08 16:49
A múlt héten megjelent sci-fi akció-kalandjáték Bioshock az eddigi kritikák alapján erős Év Játéka esélyes Xbox360-on és pécén is. Olyannyira, hogy egyenesen hátráltatja a vetélytárs játékok megjelenését, mert a konkurens fejlesztők bioshock-oznak munka helyett. A Valve (a Half-Life fejlesztője) vezetője, Gabe Newell most bejelentette, hogy kénytelen volt hatalmi szóval kitiltani a Bioshockot a cég főhadiszállásáról, mert az már komolyan veszélyeztette a Half-Life 2 Episode 2 és a The Orange Box októberi megjelenését.