Vilma
-7 °C
4 °C

A világ legfélresikerültebb autói

2000.04.14. 11:21
Néhány hónappal ezelőtt, az ezredfordulós lázban égve, megválasztották az "évszázad autóit". Némi késéssel ugyan, de a világhálón lebonyolított szavazással megválasztották a "világ legrosszabb autóját." Az ötlet Tom és Ray Magliozzitól származik, akik a Car Talk elnevezésű amerikai rádióadást vezetik. A "Click and Clack" néven is ismert testvérpár néhány héttel ezelőtt felkérte a hallgatókat, hogy a műsor weboldalán szavazzanak arról, szerintük mely típusok voltak az évszázad legfélresikerültebb autói.

Mindenki saját szenvedése miatt állt bosszút a járgányán
A kezdeményezés hatalmas látogatottságot okozott a weboldalon, mindenki ki akarta panaszkodni magát a négykerekűjéről. Bár a lista eredetileg az évszázad legrosszabb autóit sorolta volna fel, a "Top Worse" körbe csak az elmúlt 35 járművei kerültek. Mivel ez is egy amerikai lista volt, természetesen csak az Újvilágban ismert típusok jöhettek szóba. A szavazatokhoz fűzött indoklásokból kiderült, jóformán mindenki saját szenvedése miatt állt így bosszút a járgányán.

A Car Talk honlapján megörökítették a szavazás korábbi fordulóit is. Sokáig ringben maradt például a Fiat 128. Az egyik tulajdonos azt tudta a típus mellett (illetve ellen) érvként felhozni, hogy az autóján folyton elszakadt a kuplungot működtető bowden. Erre menetközben mindig fel kellett készülnie, ezért egy kötelet tartott az ülése alatt. Az oldalablakon keresztül kivezette a kötelet, és a kuplungházon rákötözte a működtető karra. Menet közben ezt a madzagot kellett cibálnia, amikor váltani akart.

Másvalaki ezt írta: Mindig is utáltam a Ford Couriert, mivel egy ideig nekem is volt. Sokáig megborzongtam, amikor láttam valahol egyet, és csodálkoztam, hogy működőképes. De két évvel ezelőtt láttam egy Courier, amit a lehető legtökéletesebb célra hasznosítottak: csirkeketrec lett belőle!"

Egy hölgy Audi Fox-át annyiszor kellett elvontatni, hogy az amerikai autóklub inkább fizetett nekik, csak mondják fel a tagságot. Az autó mind a három motorja 45 ezer mérföldet bírt ki, de a fűtés soha nem működött.

A Ford Excursion különdíjat kapott, mint az Évszázad Nagy Buta Autója. "Állandó veszélyforrás a többi útonlevő számára. Ezzel nekimenni valaminek? Biztosan túléled, de egyész családokat irtasz ki." "Ez a klasszikus ronda amerikai autó mintapéldánya. Csoda így talán, ha a világ utál minket?"

A végleges lista, a szavazók kommentárjával kiegészítve:

1.Yugo: "Előnyére kell írni, hogy fűthető volt a hátsó ablak. Így ha tolni kellett, legalább nem fagyott meg az ember keze."

2.Chevrolet Vega: "Tapasztalatom szerint ezt az autót tömörített rozsdából állították elő".

3.Ford Pinto: "Az utcánkból egyik éjjel egyszerre loptak el egy tucat autót. Másnap reggel csak az öregem bilisárga Ford Pintoja árválkodott az út szélén."

4.American Motors Gremlin: "Ez a jármű egy olcsó kerti traktor minőségével és felszereltségével rendelkezett."

5.Chevrolet Chevette: "A kemény 82/83-as télen a városunkban minden Chevette szétfagyott, mint buta kacsák a jeges tavon."

6.Renault 5: "Életveszélyes volt minden baleset, ha egy croissantnál nagyobb tárggyal ütköztél. Mindig nyitva hagytam, míg végül ellopták."

7.Plymouth Volare/Dodge Aspen: "Ez az autó már akkor rozsdásodni kezdett, míg a szalonban állt. Olyan rossz volt a kormányzása, hogy munkába menet kizárólag jobbkanyarokból álló utat kellett találnom."

8.Cadillac Cimarron: "Csalódott volt a feleségem, hogy olyan rövid ideig volt nálunk az autó. Ugyanis venni akart egy fegyvert, és agyonlőni vele a kocsit."

9.Renault Dauphine: "Akkoriban a típus egy Volkswagen árának a felébe került, amit viszont szintén feleannyiért lehetett megkapni, mint bármi mást. A Dauphine-om egy éves korában totálkáros lett, amikor oldalról egy biciklista beleszállt."

10.Volkswagen Bus: "Az autó soha nem melegedett be, kivéve ha kigyulladt a gáztűzhely. Az autópályán egy halálcsapda volt az egész, egyszerűen nem tudtál elég gyorsan menni. Jó esélye volt annak, hogy hátulról valaki belédrohan."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.