Gyöngyi
2 °C
13 °C

Épül a bolygóközi internet

2002.08.23. 15:49
Kapcsolódó cikkek (1)
A Colorado állambeli Telluride Tech Fesztiválon a világháló létrejöttében elévülhetetlen érdemeket szerzett Tim Berners-Lee és Vinton Cerf egyaránt tiszteletét tette. Mindketten nagyszabású terveken dolgoznak mostanság: a webet kiagyaló Berners-Lee a szemantikus weben, a hálózat alapját jelentő TCP/IP protokollt (másodmagában, Robert Kahn társaságában) megtervező Cerf az űr-kommunikációt "földközelbe hozó" interplanetáris interneten.
Szerencsés egybeesés: a NASA kutatói éppen az azonos rendeltetésű Mars Hálózat lehetőségeit tanulmányozzák. Utóbbi mikro-műholdakból és egy, esetleg több, nagyobb, a hálózatokat összekötő Mars Relé Szatellitből állna. Ha a bolygó körüli rendszert kiépítik, az űrhajóknak a jelenleginél lényegesen kevesebb kommunikációs eszközre lesz szükségük, ami azt eredményezi, hogy kisebb járgányok szintén útra kelhetnek, a "testesebbek" viszont több, a tényleges tudományos célokat szolgáló műszert szállíthatnának.

Az interplanetáris internetben rejlő lehetőségek túlmutatnak az expedíciókon. Cerf terveiben űrállomásokon, Holdon, Marson, más bolygókon, a naprendszer egyéb régióiban szintén, a földi s az összes többi hálózattal átjárókon (gateways) keresztül kapcsolatban álló hálózatok szerepelnek. Az átjárók az internetek közötti információtovábbításra alkalmas műholdak lennének.

A naprendszer behálózása

Cerf már évek óta dolgozik az interplanetáris interneten (IPN). Úgy érzi, az egésznek egy már-már organikus, önszabályozó paradigmára van szüksége, mely biztosítaná, hogy a rendszer figyelembe vegye az új csomópontokat, korrigálja a hibákat, elemezze az üzenetküldést, az útválasztókat (routing), és így tovább. Az első lépések egyikében a Föld és a Mars közötti üzeneteket kellene irányítania. Természetesen megváltoznak majd a domain-nevek is: a jelenlegi netcímekhez az earth.sol, illetve a még nem létező marsbeliekhez a mars.sol végződés kapcsolódna (Marsnet).

Az IPN kiépítésében a műholdak és átjárók szintén fontos szerepet játszanak: legcélszerűbb olyan pályára állítani őket, ahol egy adott bolygó és a Nap gravitációs ereje kiegyenlítik egymást (LaGrange pontok). Cerf az - űrkolonizációs tervekben is gyakran emlegetett - L4-et és L5-öt javasolja, viszont egyáltalán nem elmélkedik a csillagközi expedíciók esélyein. Pedig az IPN számára a relativitás-effektusok kezelése előbb-utóbb komoly bonyodalmakat okozhat, akárcsak az a tény, hogy a rendszer összetevői másképpen érzékelik, mérik az időt. Valamint az állandó mozgásban lévő források, az adatvesztés, a korlátozott sávszélesség, az energiaellátás, a hardware-hibák korrigálása...

Mindezzel szemben, a mostani TCP/IP protokollok tökéletesen működnének más bolygókon - valójában a bolygók közötti összeköttetés biztosítására (a naprendszer különböző pontjain lokalizálandó Internet Átjárók kiépítésére) kellene megfelelő protokollokat fejleszteni.

Idődilemmák

Az idő és a tér interplanetáris síkon történő értelmezése az IPN egyik legkomplexebb problémaköre. A jelenlegi "itt és most" koncepció - a fénysebesség és a távolságok hatására - hamar elavul, használhatatlanná válik. Az üzenetek fogadásához és továbbításához, az antennáknak egészen pontosan kell "tudniuk", mikor és hol található az adott tárgy. A hálózatoknak - kicsit a vasúti menetrendekhez, vagy a XIX. századi Vadnyugat Pony Expresséhez hasonlóan - összhangban kell működniük.

A fénypillanat töredékei helyett fénypercekben, fényórákban mérhető interplanetáris távolságoknál végbemenő kommunikáció feltétele a megfelelő interaktív protokoll fejlesztése. A jelenlegi, valós idejű tranzakció - lekérünk egy honlapot egy szervertől, amit a szerver azonnal "tálal" - földi keretek között működik csak. A probléma megoldására "tároló és továbbító" módszert alkalmaznak majd: a felhasználó információkérését egy átjáróba küldik, ott dolgozzák fel, onnan továbbítják a célállomásra. A kérelmet ellenőrzik, várakozási listára teszik, újra feldolgozzák, és ugyanazokon a csatornákon küldik vissza, amelyeken érkezett. A folyamathoz új, "az e-mailhez nagyon hasonló" (Cerf) "csomag-átvivő protokoll" (parcel transfer protocol), valamint "késést toleráló hálózat" szükséges. (Például a Marsról a Földre küldött üzenet húsz perc, de akár órák vagy csak napok alatt érkezhet meg. A mai háló ilyen körülmények között nem működne tovább...)

Közeli célkitűzések

Az IPN-fejlesztés során tapasztaltak a - számos hasonlóságot (adatátvitel lassúsága, aszimmetrikus jellege, összeköttetés gyakori hiánya, stb.) mutató, dinamikusan fejlődő - mobil környezetben szintén hasznosíthatók. A "csomag-átvivő protokoll" (más néven "interplanetáris protokoll") tervezésben jelenleg a harmadik iterációnál tartanak, júliusban fejezték be. Mielőtt 1978-ban standardizálták, a mai Internet Protokoll négy iteráción ment keresztül.

Jövőre két Mars-járót bocsátanak útra - Cerf és csapata rajtuk teszteli majd az IPN-t. A tervek szerint 2005 és 2007 között várható egy, a vörös bolygót vizsgáló műhold.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!