Jobb biznisz a lottó, mint a Facebook?

2012.05.25. 09:26

Vettünk volna inkább lottót – legyintettünk lemondóan péntek reggel óta több száz alkalommal, ahányszor csak a Facebook-részvényeink árfolyamának görbéjére néztünk. A nagyon sokadik lemondó sóhaj után aztán eljött az a pillanat, mint a Dr. House-ban, amikor a címszereplő hirtelen megvilágosodik, és rádöbben, hogy a szomszéd macskájának mogyoróallergiája okozta az albínó törpe méhen kívüli terhességét. Tényleg, hát miért nem veszünk lottót?

Nagyszabású, és egyáltalán nem laboratóriumi körülmények között végzett kísérletünkben arra keressük a választ, hogy a facebookos részvényspekulációval, vagy a jó öreg szerencsejátékkal lehet-e többet kaszálni (vagy éppen bukni). Ugyanannyi pénzért fogunk lottószelvényt venni, amennyivel a közösségi oldalba szálltunk be. A két részvényünket 38,22 dolláros árfolyamon vásároltuk, ami az akkori forint-dollár állás szerint kereken 9000 forintot ért. A két részvényünkbe így 18 ezret öltünk, ugyanennyiből pontosan nyolcvan lottószelvényt kapunk. Az egyszerűség kedvéért véletlenszerű számokkal fogunk játszani, és legalább olyan izgalomban fogjuk várni a lottóhúzást, mint a Nasdaq-nyitást múlt pénteken.

A Facebook-részvények jelenleg 32 dolláron állnak, vagyis a napi forintárfolyammal számolva 15 318 forintot érnek. A brókerház jutaléka vásárlásnál és eladásnál is 1-1 százalék, az egyszer 180 forint, amikor megvettük, és egyszer 153, ha most eladnánk: marad 14 985. Árfolyamnyereség-adót nyilván nem fizetnénk, hiszen összességében buktunk. A lottó oldaláról a múlt heti adatokból tudunk kiindulni, a kéttalálatos 1205, a hármas 15 270 forintot fizetett, és ezek után már adót sem kell fizetni. Vagyis jelenleg azt a becslést tudjuk tenni, hogy ha legalább egy hármasunk, vagy 13 darab kettesünk lesz a 80 szelvényünkön, a lottó jobb üzletnek bizonyul, mint a Facebook-részvény. Már ha szombat este hétig nem történik semmi különös a New York-i tőzsdén, amire azért nem vennénk mérget.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM