Nem is került egymilliárdba az Instagram

2012.08.20. 18:06

Áprilisban, nem sokkal a Facebook tőzsdei belépése előtt bombaként robbant a hír, hogy a népszerű fotós alkalmazást, az Instagramot egymilliárd dollárért vásárolja fel a közösségi oldal. Az alig tíz fős cég által készített, okostelefonokon roppant népszerű alkalmazás megvásárlása az év sikersztorijává tette az Instagramot. Az üzlet azonban a mai napig nem véglegesedett, a brit és az amerikai versenyhivatalok engedélyére vár. A New York Times kiderítette, hogy a szokatlanul megkötött üzlettel az antitröszt-vizsgálatok elhúzódása miatt csaknem 300 millió dollárt veszítettek eddig az Instagram készítői.

Az üzletben az egymilliárdos árat ugyanis nem készpénzben, hanem 300 millió dollár készpénz plusz 23 millió Facebook-részvény konstrukcióban határozták meg. Ez akkoriban, a Facebook papírjainak 30 dollár körülire tippelt bevezetési árán egymilliárdot jelentett, azonban most, az elmúlt három hónapban folyamatosan csökkenő árfolyam után már csak 735 milliót.

A részvényekkel kifizetett cégfelvásárlásoknál gyakori probléma, hogy mire az üzletre minden versenyhivatal áldását adja, elmozdul az árfolyam, és változik a vételár. Ezért az ilyen üzletek 80-90 százalékában nem adott számú rászvény, hanem egy fix összeg szerepel, amint részvényben fizet ki a vevő, amikor véglegesedik az üzlet. Amikor az Instagram-üzlethez hasonlóan nem alkalmazzák ezt a módszert, olyankor is szokás a szerződésbe a részvények száma mellé egy kitételt tenni, hogy 10 százalék feletti árfolyamváltozás esetén az új számok alapján újraszámolódik a vételár részvényekben kifejezett ellenértéke.

Az Instagram egyik megoldással sem élt, ami vagy arra utal, hogy rutintalanok voltak az alkudozáskor, és megrészegítette őket a hatalmas összeg, vagy arra számítottak, hogy a tőzsdei belépés után a Facebook árfolyama megugrik, és még jobban járnak az üzlettel. Biztonsági hálóként szerepel azonban egy olyan kitétel a szerződésben, hogy ha a versenyhivatali döntés meghiúsítja a felvásárlást, a Facebook 200 milliót fizet készpénzben, fájdalomdíjként.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM