Edina
-3 °C
9 °C

Drótnélküli rekorder

2004.11.15. 10:30
Az iPaq sok helyütt a zsebpécé szinonímájává vált - angol nyelvterületen olyannyira elterjedt, hogy ha valaki PDA-t akar mondani, gyakran "ipaq"-et mond, mint ahogy mi ledzsipezünk minden terepjárót és lemirelitezünk minden zöldborsót. A HP iPaq két fontos dolgot tud, amit a korábban tesztelt és erősebb i-mate nem: van benne wifi, és adnak hozzá billentyűzetet.
Az eredeti gyártó, a Compaq röviddel a Palm után, 1999-ben hatolt be abba a nisbe, amit a felettébb kúl és felettébb sikertelen Apple Newton, a világ talán első digitális asszisztense hagyott maga után. Amióta a HP 2002-be megvette a Compaqot, a sorozat HP iPaq néven él tovább, de a dicső múlt és sok-sok patina ellenére a HP meglehetősen későn, idén nyáron merészkedett először a telefonos kéziszámítógépek piacára, a 6300-as sorozattal Alig vártuk hát a lehetőséget, hogy megtudjuk, milyen csodát eredményezett a fél évtizedes gyártási tapasztalat, meg a rutin, meg a patina, meg amire ilyenkor még hivatkozni szokás.

Rossz kezdés

#alt#

A belvárosi szaküzletben beszerzett iPaq 6340 ehhez képest azzal kezdte tesztpályafutását, hogy nem volt hajlandó működni. Pontosabban a PDA-funkciókkal nem volt semmi baj, de a telefonba egy éjszaka alatt sem sikerült életet lehelni. Amikor ugyanez magának a kereskedőnek (egyébként egy iPaq 6340 boldog tulajdonosának) sem sikerült másnap, egy "teljes értékű" cserekészülék érkezett valahonnan egy raktárból, ami sólyom módjára azonnal meglátta a GSM-hálózatot, és szerencsére azóta is látja. Fogjuk rá, hogy egyedi hiba volt.

Ránézésre az iPaq rövidebb, viszont szélesebb, mint a korábban tesztelt i-mate, és mindehhez antennával is felszerelték - hogy ez visszalépésnek számít-e, vagy a progresszív retrotechno design elkerülhetetlen velejárója , azt majd eldönti az utókor. Az egyhangú, ezüstre fújt felületet a tervezőrészleg itt-ott fekete műanyaggal oldotta, a szokásos módon programozható kezelőgombok pedig (a Pocket PC-k esetében alaphelyzetben kontaktlista, naptár, hívásindítás és -megszakítás) alulra kerültek, egymás mellett sorba, nem pedig a gép négy sarkába, mint az i-mate-en.

Áfa nélkül 150 000 forintos árával az iPaq pontosan egy tízezressel olcsóbb, mint az i-mate, pedig a nyers lóerőket tekintve egyértelműen lemarad ahhoz képest. Texas Instruments gyártmányú processzorának órajele mindössze 168 Mhz, és csak 64 MB memória került bele, amivel fele akkora névleges teljesítményt jelent, mint a vetélytársba szuszakolt 400 Mhz-es ARMS és 128 Mb RAM.

Erős folytatás

Az iPaq mentségére legyen mondva, hogy a teljesítménybeli elmaradás a mindennapi használat során nem hogy nem zavaró, hanem gyakorlatilag észrevehetetlen. Egy hardcore benchmark teszten nyilván előjönnének a különbségek, de egy telefonos PDA-n hardcore benchmark tesztet futtatni olyan, mint étteremben a padlóra köpködni: egyszerűen illetlenség. Ennek ellenére kérdés: ha a HP ennyire lemarad a konkurenciától a lóerők tekintetében, mivel kompenzálja vajon a csaknem azonos árat?

Két fontos dolgot tud az iPaq, amit az i-mate nem: van benne wifi, és adnak hozzá egy szükség esetén csatlakoztatható "billentyűzetet". Ünnepélyes bejelentés következik: a wifi (pontosan: WLAN 802.11b) rendszerbe iktatásával az iPaqben rendelkezésre álló drótnélküli adatátviteli lehetőségek száma megközelítette a lehetséges maximumot - és akkor a drótról és a hangról még nem is beszéltünk. Köszönjük meg a HP-nek, hogy az infrás, a bluetooth-os, GPRS-es és wifis kapcsolataink menedzselésére különálló, ha nem is szép, de legalább használható kezelőfelületet kapunk, ami az i-mate-ről sajnos nem mondható el.

A billentyűzeten viszont ne próbáljunk meg nagyregényt írni, mert az ínhüvelygyulladás fájdalmas, nehezen gyógyuló betegség. Nagyregényt írjunk kockás füzetbe, de még jobb, ha diktáljuk valakinek: az iPaq billentyűzete hosszabb sms-ek bepötyögésére mindenesetre elmegy, kivéve, hogy az egykezes megoldáshoz érdemes legalább akkora tenyérrel rendelkeznünk, mint amekkora a kaliforniai kormányzónak van.

Határozott verdikt

És hogy i-mate vagy iPaq? A két PDA közötti különbségek sokszoros osztással addig egyszerűsíthetők, hogy magabiztosan kijelenthetjük: akinek a wifi fontosabb, annak talán, esetleg az iPaq, akinek a kamera, annak talán az i-mate jön majd be jobban. Igaz, az SDIO révén az utóbbi gépbe sem ördöngösség wifit varázsolni, de az is igaz, hogy a Magyarországon fellelhető nyílt wifi csomópontok száma egyelőre nem garantálja, hogy bárhol, bármikor csak úgy letöltsük Jennát és Roccót. Az i-mate kicsit gyorsabb, a HP meg névre hangzik jobban, de mivel az i-mate elődje tartóstesztünkben már bizonyított, semmi ok az átlagosnál komolyabb használhatósági problémánkat feltételeznünk. Végül pedig igen megnyugtató a tudat, hogy mindkét gép majdnem egyformán drága. Ha pedig már egy vagyont fizettünk bármelyikért, kénytelenek leszünk legalább addig szeretni, ameddig az aksi bírja. Aztán majd úgyis lecseréljük egy féltéglára.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban (x)

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.