Hajnalka
-1 °C
15 °C

Fénysebesség közelében az írási sebesség maximuma

2004.04.22. 15:57
A számítógépek merevlemeze ezerszer lassabban működik annál, amit a közel fénysebességgel írható mágneses adathordozó lehetővé tenne. Az elméleti felső korlátot az adja, hogy egy bit megírására legalább 2,3x10-12 másodpercet kell szánni.
Mostanáig arra lehetett számítani, hogy az informatikai rendszerek egyre gyorsabbak lesznek. Egy nemzetközi kutatócsoport viszont most meghatározta a mágneses adathordozók írási sebességének felső korlátját.

A Stanford egyetem, a moszkvai Landau elméleti fizikai intézet és a Seagate merevlemezgyártó kutatóinak eredményei viszont egyelőre nem adnak okot az aggodalomra. A jelenleg műszakilag kivitelezhető írási sebességhez képes ugyanis elméletileg ezerszer gyorsabban is lehetne az adatokat menteni.

Szemétté változik

A mentés során minden egyes bit számára megváltoztatják a hordozófelület kis részének mágneses tulajdonságait. A pólusnak megfelelően az adott hely ezt követően 0 vagy 1 értéket képvisel. A felülírás során az elmentett pólus helyzetét elektromágneses impulzus fordítja át. Minél gyorsabban adják le az impulzust, annál rövidebb ideig tart az elemi információ elmentése.

A kutatóknak sikerült kimutatiuk, hogy a pólus beállítása nem lesz megbízható, ha az impulzus túl rövid ideig tart, és ha emellett túl nagy energiával adják le. Ilyenkor ugyanis az 1 és 0 értékek kaotikusan szóródnak szét az írott területen, vagyis elvesznek az elmentendő adatok, írta a kutatók Nature szaklapban megjelent beszámolója alapján a Yahoo.

Elforog, ami most van

Ez a jelenség a szinte fénysebességgel leadott impulzusok esetében jelentkezett. Az elemi adat mentése ekkor csak 2,3 picoszekundum (a másodperc milliomodrészének milliomodrésze) ideig tartott.

Szakértők véleménye szerint ezt a sebességhatárt szem előtt tartva a másodpercenként több ezer gigabájtos írási sebesség jelentheti a felső határt. Az is biztos ugyanakkor, hogy ennek kiaknázásához teljesen új műszaki alapokon nyugvó adattárolókat kell kifejleszteni.

Mark Kryder, a Seagate kutatási alelnöke szerint a kutatási eredmények rövidtávon nem lesznek hatással a mágneses alapú adattárolókra. A jelenleg használt technológia leváltását egyelőre nem tervezik.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.