Miklós
-7 °C
4 °C

A dizájn szentesíti az eszközt

2000.07.06. 12:00
Az AMD és az Intel 1GHz-es processzorainak összehasonlítása helyett egy könnyű nyári estére való Clip-on fejhallgatót szaggattunk szét hardverlaborunkban.
Nincs könnyű életük a szórakoztató elektronikában utazó dizájnereknek, akiknek kiadják, hogy márpedig minden nyáron új forma kell az embereknek, különben vásárlás helyett kertészkedni kezdenek. Így van ez egyebek közt a tömegpiacra szánt fejhallgatókkal, amik pedig a mezei amortizációs periódus folyamán évente simán cserélődnek.

Legyen Ön is májer
A fogyasztó ezt a kategóriát előszeretettel vágja be mindenféle védőborítás nélkül a hátizsákjába, ahol aztán jól össze-vissza törik a kábel, lehet új terméket vételezni. Tulajdonképpen ekkor nyer értelmet a súlyos összegekért kitermelt speciális forma, hiszen általában elmondható, hogy a vásárló látószögébe több olcsó árfekvésű fejhallgató kerül, mint ahány ujja van. Ebben a kategóriában ránézéses szelekció után jutnak tőkeinjekcióhoz az élelmesebb gyártók, vagyis a csicsásabb darab nyer.

A Matsushita laboratóriumában nem sajnáltak időt, anyagot, tamagocsit, hogy forradalmian új formába öntsék a megszokott tartalmat. A lehetőségek erősen behatároltak, hiszen a klasszikus, fülre merőlegesen hangot sugárzó kisméretű hangfalpár nem sok kombinációt rejt magában, biológiai szükségszerűségből.

A vizsgálat során az asztalomra kitett Clip-on fejhallgató előtt bámészkodni megálló alanyokkal teszteltem a szerkezet felhasználóbarát mivoltát, kezelhetőségét és a fílinget. A tesztcsoport átlagéletkora némileg meghaladta a becélzott közönség paramétereit, de összességében érdeklődő, a világ apró rezdüléseire érzékeny, jóravaló emberek egytől-egyig.

Most már tényleg jön a teszt

Leon, a profi
Az alanyok a fejhallgató dobozán feltüntetett grafikus használati útmutató ismerete nélkül - néha rásegítéssel ugyan, de - 1-2 perc alatt kiismerték a hangszórók fülre akasztásának módját. Ezt jó eredménynek értékeltem, hiszen első ránézésre többen megrettentek a szokatlan formáktól.

A viseletről és a fílingről rövig ismerkedés után vegyes, de még pozitív tartományban mozgó értéket kaptam. A metálezüst műanyag burkolat többek száját mosolyra fakasztotta, a füleket szinte alig terhelő pehelykönnyű súly viszont elismerő biccentéseket kapott. A hangszórók akasztói stabilan rögzítik a szerkezetet, ami így headbangelésnél is az ember fején marad.

A szemüveg sem akadály
Keki a készülék interoperabilitását is bevizsgálta egy népszerű kiegészítő modul, a napszemüveg alkalmazásával (figyelem, a napszemüveg nem alaptartozék!). Megállapítható, hogy a két eszköz egyszerre történő viselete nem okoz apróbetűs mellékhatásokat, bár a fejhallgató és a napszemüveg szárának súrlódása érdekes hangot hallat. (A képeken nem keki látható.)

Az audiominőség nem aratott osztatlan sikert a tesztcsoport körében, többek adtak hangot a mélyebb frekvenciák hiányából fakadó elégedetlenségüknek. A fül teljes felületét eltakaró szivacspárna viszont a reklámszöveget igazolja, gyakorlatilag lehetetlen beszólni a viselőjének.

Akinek nincs elálló füle, majd lesz
Bizonyos fokú elbambulás után fogant meg a gondolat a fejemben, hogy végeredményben hasonló típusú összeesküvéssel állunk szemben, mint a parlagfűtermesztő gyógyszergyárak vagy a dohánygyáros tüdőszűrő-állomások esetében. A Clip-on fejhallgató formavilágának kialakításán a plasztikai sebészek befolyása érződik némileg, ugyanis akinek eddig nem volt elég elálló füle, annak most majd lesz.

(Köszönet hálás tesztállatunknak, etelének.)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!