Árpád
-1 °C
9 °C

Megjelent az első Dell-AMD szerver

2006.10.24. 13:16
Hétfőn bejelentették a Dell első Opteron-processzorral szerelt szervereit. Két családot mutattak be, mindkettő inteles konfigurációt gyárt. A Dell szerint az új gépek mindenben jobbak elődeiknél.

Hétfőtől a Dell ügyfelei már nemcsak inteles szervereket, hanem AMD Opteron processzorral szerelt gépeket is vásárolhatnak, aminél már csak az lenne furcsább, ha valaki Windowst rakna egy Macintoshra. A termékcsoport bővítését a most zajló Oracle OpenWorld keretén belül jelentették be, írta meg a Prohardver.

Az egyetlen

A társaság már szeptember közepe óta forgalmazza az AMD Athlonokra és Sempronokra épülő Dimension asztali számítógépeket, a processzorgyártó egyik legsikeresebb terméke, az Opteron szervercsip viszont csak most került bele a Dellekbe. Ezzel együtt viszonylag gyorsan lezajlott a váltás, hiszen csak májusban jelentették be, hogy a két cég együttműködésbe kezd.

Sokáig a Dell volt az egyetlen komoly gyártó, amelyik nem forgalmazott amd-s gépeket. Ez főleg azért fájt az AMD-nek, mert a Dell adja el a legtöbb gépet világszerte. A gyártó azonban a közelmúltig csak inteles konfigurációkat árult, sokak szerint egy trösztellenes megállapodásnak hála. A Dell és az Intel tagadott, mindenesetre az AMD pert indított riválisa ellen. Bár ez a jogi procedúra még nem ért véget, a Dell hírtelen úgy érezte, hogy most már piacképesek az Athlonok, és megjelentette első amd-s gépeit.

Két termékvonal került most piacra,a PowerEdge 6950 és PowerEdge SC1435 család. Előbbit négy Opteronnal vásárolhatjuk meg, ezek órajele 2-től 2,8 gigahertzig alakulhat, míg utóbbi kétprocesszoros konfiguráció, 1,8-tól 2,8 gigahertzig terjedő órajelekkel. A processzorkínálat érdekessége, hogy a két PowerEdge szerver csúcsteljesítményű csipjei eddig csak a Sun Microsystems megoldásaiban voltak megtalálhatók.

Gyorsabbak

A termékkínálatban szereplő két újdonság közül a PowerEdge 6950-es család az Intel-alapú PowerEdge 6850-est váltja, de annál gyorsabb, és kevesebbet is fogyaszt. A PowerEdge SC1435 az inteles SC1425-öst váltja majd a kínálatban. Mindkét korábbi típusban az Intel előző generációs, tehát felépítésében a Pentium 4-re emlékeztető Xeon szerverprocesszora dolgozott, ezekhez képest nem volt nagyon nehéz gyorsabb gépeket tervezni.

A Dell PowerEdge 6950 és PowerEdge SC1435 szerverek már kaphatók, előbbi ára 6499, utóbbié 1299 dollárról startol.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!