Judit
-2 °C
8 °C

Hidrogénautók Európa útjain

2006.02.06. 11:20
Egy ipari gázokat gyártó vállalat és az Európai Bizottság a jövő közlekedési eszközeit teszteli 2008-tól.

Európa négy régiójában 2008-tól postások és önkormányzati alkalmazottak használják majd a 158 hidrogénmeghajtású járművet: harminc robogót, harmincnégy motoros kerekesszéket, negyvennégy haszongépjárművet, tíz minibuszt és még további hidrogénnel működő járműveket, olvasható a Le Monde francia napilap szombati számában.

Az Hychain-Minitrans projektet az ipari és orvosi gázokat gyártó és forgalmazó nemzetközi vállalat, az Air Liquide nemzetközi csoport indította útjára 2005 január 31-én Brüsszelben. A projekt - amelynek során széles körben tesztelik majd az alternatív üzemanyaggal működő járműveket - megoldást kínál arra a problémára is, ami egy régi energiaforrás újjal történő leváltásával jár: az új üzemanyag, a hidrogén tartályokban hozzáférhető lesz. A 36,7 millió eurós beruiházást részben az Air Liquide, részben pedig az Európai Bizottság finanszírozza.

Európának a Kyotoi egyezményben vállaltak szerint 2020-ig húsz százalékosra kell csökkentenie a foszilis üzemanyagok felhasználását. A Hychain-terv ennek igen hatékony eszköze lehet. Amennyiben a hidrogén egy napon a benzin helyébe lép, a hidrogéngyártás területén több, mint harminc éves tapasztalattal rendelkező Air Liquide az energiaipar óriásává nőheti ki magát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.