Ágnes
-11 °C
-4 °C

Jövőkonyha jelen időben

2005.01.03. 17:15
Képzeljük el, hogy kenyérsütőnket, kávéfőzőnket, mikrónkat és a kulináris élvezeteket szolgáló többi gépünket hálózatba rendeztük, egymással összeköttetésben dolgoznak, miközben a konyhai szórakoztató-központ képernyőjén a legfrissebb Tarantino-vérfürdőben gyönyörködünk. Sőt, ha akarjuk, ott se kell lennünk, mert néhány gombnyomással hálószobánkból is elboldogulunk.

Konyhatündérek helyett és mellett

A minőségi high tech szerkentyűiről nevezetes gyártó és terjesztő Salton 2004-ben mutatta be a jövő konyhája titulusra pályázó, de már hozzáférhető úttörő Beyond Connected Home (gyors ferdítésben: Túl az összekapcsolt otthonon) termékcsaládját. Úgy tűnik, a hálózatiság, a minden mindennel összefügg elve és gyakorlata alól a háztartások legnépszerűbb helyisége, konyhánk se jelent többé kivételt.

#alt# A későbbiekben az egész lakásra kiterjedő Beyond egyelőre a sütés-főzés szent terepét célozta meg, ottani ténykedésünket igyekszik leegyszerűsíteni, kényelmesebbé, szórakoztatóbbá varázsolni. Távolabbi célként a teljes otthonra - elektronikus szerkezetekre, biztonsági rendszerre, légkondicionálóra, mindenre - kiterjedő hálózat, az intelligens háztartás lebeg a fejlesztők szeme előtt.

A termékek ugyan önmagukban is tökéletesen funkcionálnak, igazából viszont akkor kelnek életre, ha fontos információkat megosztva és elosztva egymással, együtt, networkbe rendezve indítjuk be őket. Míg napjaink konyháját kiéegészítik, teljesen átformálják a holnapét. Bob Lamson, a Beyond ügyvezetője szerint "a jelenkori családok arra vágynak, hogy egyszerűbb legyen az otthoni élet, a családtagok egymásra és a tényleg fontos dolgokra összpontosítsanak. Termékeink lehetővé teszik ezt."

Az irányítók

#alt# A centrális szerepet betöltő - a többi Beyond-szerkentyűt irányító - iCEBOX hamisítatlan szórakoztató és információs központ: televízió, dvd- és cd-lejátszó és rádiómódban üzemel, videokamerával kiegészítve monitorozza a lakás bármely zugát, internetezhetünk rajta, érintőképernyős, távirányítva és vezeték nélküli billentyűzettel egyaránt működik. Mind a remote, mind a billentyűzet mosható. Nyugodtan tegyük a csap alá, alkalmasint a pacalpörkölt-maradékos tányér mellé, aztán ki is csöpögtethetjük, ha úgy hozza kedvünk - legalábbis az ismertető szerint.

A Home Hub a rendszer agya, multifunkcionális irányító-központja. Óra és ébresztő, percre kész időjárás-jelentést és tőzsdei árfolyamokat szolgáltat, naptár és web-interfész, CD-lejátszó és rádió, nem foglal sok helyet. A rendszer többi elemével a SANI vezeték nélküli hálózati interfészen keresztül kommunikál. A tervek szerint a későbbiekben már nemcsak Beyond, hanem más termékekkel is. Ahonnan épp jólesik: hálószobánkból, pincénkből, nappalinkból. Még az ágyban heverészünk, de már megmondja, hogy kész a kávé, vagy azt, hogy elfelejtettük előkészíteni a másnap reggeli adagot. Tanácsokkal látja el a többi szerkentyűt, ha kell, szinkronba hozza őket, és azt is biztosítja, hogy fullon működjenek. A speciálisan Beyond-termékekre fejlesztett SANI (Smart Appliance Network Interface) kártya a különböző készülékek közötti állandó összeköttetést garantálja. A vezeték nélküli hálózat kiépítéséhez legalább egy irányító és egy "irányított", például iCEBOX és kenyérsütő szükséges.

Az irányítottak

#alt# A fekete rozsdamentes acél kávéfőzőt a hét bármely napjának bármely órájára és szinte bármely specialitásra programozhatjuk. Darál, főz, LCD-kijelzővel és természetesen webinterfésszel is rendelkezik. Az se gond, ha megfeledkezünk a vízről, az irányítóközpont úgyis emlékeztet rá.

A kenyérsütő kenyeret, sütiket egyaránt legyárt. Többszáz előreprogramozott vonalkódot tárol, de a Home Hub hathatós segítségével az online Beyond Information hálózatról újakat is felismer, és megtanul. A mikrohullámú sütő szintén vonalkódra indul be. Mintegy négyezret eleve tárol, ráadásul a Beyond hálózatról folyamatosan frissíthető.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!