Natália
-3 °C
8 °C

Közmű lesz a számítógép?

2005.02.02. 11:00
Nem kell drága szervereket vásárolni néhány bonyolultabb számítási feladat elvégzéséhez, hiszen egy-egy alkalomra több ezer processzor is kibérelhető. A Sun Microsystems egy dollárért egy órányi processzoridőt ad, vagy egy hónapra egy gigabájtnyi tárhelyet.

A kaliforniai szervergyártó és szoftverfejlesztő cég úgy gondolja, hogy a jövőben nem a számítógép, a hardver lesz a legfőbb termék, hanem a számítási kapacitás, amelyet hatalmas szerverekről osztanak szét az ügyfeleiknek. A Sun szerint az ügyfeleknek így többé nem kell vacakolniuk a karbantartással, viszont olyan könnyen vásárolhatnak tárhelyet vagy teljesítményt, mint áramot.

Más tollával

Ez még távoli jövőképnek tűnhet azoknak, akik féltik adataik biztonságát, de az IBM és a Salesforce.com mindent megtesz annak érdekében, hogy mindez valósággá váljon, és a Sun is ezzel próbálja lenyűgözni ügyfeleit, hogy végre nagyobb bevételt szerezve talpra állhasson.

Az IBM már hatvan szoftvercéggel kötött partneri szerződést igény szerinti számítási teljesítmény szolgáltatásáról, míg a Sun ajánlatára öt nagy olajcég és pénzügyi szolgáltató fizetett be, és némelyikük több mint ötezer processzor kapacitását igényelte, írta a Cnet.

Kicsiknek is

A nagyvállalatok körében elért népszerűség ellenére a Sun a kisebb ügyfelek felé fordul, akik júniustól férhetnek hozzá a szolgáltatásaihoz. A tárhelyszolgáltatást olcsóbban vehetik igénybe azok, akik alacsonyabb szintű adatvédelmet igényelnek, és ez már áprilistól elérhető lesz.

A Sun további három szolgáltatás bevezetését tervezi. Nyáron indul az alkalmazások bérbevétele, amely különböző gyártók szoftvereinek a futtatását teszi elérhetővé. A programozók olyan szoftverek írásához kapnak segítséget, amelyek olcsó hálózati gépeken futnak. A szélessávú internetes cégekkel együttműködve meg Sun Ray terminálokat terjesztenek, amelyek nagy teljesítményű szerverekhez csatlakoznak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!