Ágnes
-11 °C
-4 °C

Laptopboom Európában

2003.11.19. 09:42
Jelentősen megugrott a laptopok iránti kereslet a nyugat-európai országokban. A harmadik negyedévben 3,1 millió darab kelt el belőlük, ami 53 százalékkal több a 2002-es év azonos időszakának adatánál - idézi az International Data Corporation (IDC) it-piackutató számait a Business Week. Ezzel az európai fogyasztók lefőzték egyesült államokbeli társaikat, minthogy ott "csak" 31 százalékos növekedést regisztráltak a vizsgált periódusban.
A hordozható gépek sikere nyomán az öreg kontinens vált a világ asztaligép-piacának (PC- és laptopeladások együtt) leggyorsabban bővülő régiójává. A növekedés üteme 20 százalék volt 2003 harmadik negyedévében. A szállítók közül a piaci részesedések alapján negyedik tajvani Acer 55,5 százalékkal növelte eladásait, a második Dell 29, az első HP 17,6 százalékos keresletbővülésről számolt be.

A három éve nem tapasztalt fellendülés legfőbb mozgatója a notebookok árának drasztikus csökkenése. Nemrég még luxuscikknek számítottak a minimum 2000 dolláros hordozható gépek, míg az utóbbi időben sok gép 1500 alatt kapható, és nem ritka az ezer dollárnál is olcsóbb laptop. A Gartner Group piackutató felmérései szerint azok fele, akik a harmadik negyedévben hordozható komputert vettek, életében először jutott hozzá ilyen eszközhöz. Az olyan országokban, amelyekben viszonylag kevéssé elterjedtek a PC-k - például Spanyolországban -, a fogyasztók átugorhatják a bútorként is funkcionáló berendezések szakaszát, és egyből a notebookokkal kezdhetik háztartásuk komputerizálását.

Az új mánia segíthet Európának abban, hogy ledolgozza hátrányát az USA-val szemben a számítástechnikai eszközök használatában. A hagyományos asztali gépek itt még mindig csak a háztartások 21 százalékában találhatók meg, míg ott 60 százalékukban. A HP előrejelzése szerint a magánfogyasztóknak készült notebookok értékesítése két éven belül lekörözheti a PC-két.

A gépgyártók bánatára az alacsony árak felzabálják a pénzügyi haszon egy részét. Az IDC szerint a laptopárak átlag negyedével estek a harmadik negyedévben 2002 azonos periódusához képest, ami elviszi az eladott darabszám növekedéséből származó forgalomtöbblet közel felét. A profit is megszenvedi az árcsökkenést, s csak azért nem nagyobb mértékben, mert a hordozható gépeket nagyobb haszonkulccsal árulják hagyományos társaiknál.

Bár vannak jelei annak, hogy az alkatrész-beszállítók a felfutó kereslet nyomán többet akarnak kérni a részegységekért, mint korábban, kevéssé valószínű, hogy ez a végtermékárak növekedéséhez vezet. Az évek óta tartó it-piaci mélyrepülésben kiéhezett berendezésgyártók ugyanis annyira szomjúhozzák a karácsonyt is magában foglaló negyedik negyedéves értékesítési csúcsokat, hogy bizonyára lenyelik az így jelentkező pluszköltségeket.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!