Emőke
8 °C
19 °C

Sony: Irány a Mátrix

2005.04.08. 16:53
Felejtse el az egeret, a monitort, a billentyűzetet. Felejtse el a televíziót. Felejtse el a szívást, a szexet, a szusit. Felejtsen el mindent. A Sony olyan készülék szabadalmát jegyeztette be, ami akár képet, illatot és hangot is közvetíthet, egyenesen az agyba. Dőljön előre. Válassza a piros bogyót. Most dőljön hátra. Welcome to the Matrix.

Plazmatévét ma már minden idióta tud gyártani, a hordozható Playstation sem fogy úgy Amerikában, ahogy kellene neki, a walkmant lenyomta az iPod, a minidisc zsákutca: mihez kezd ebben a helyzetben egy olyan szórakoztatóipari gigász, mint a Sony?

Bejegyzi a Mátrixot. Az igazit. A japán cég 2000-ben minden különösebb felhajtás nélkül, gyakorlatilag titokban olyan készülék szabadalmát jegyeztette be az Egyesült Államokban, amely ultrahangot sugároz az agy megfelelő részeibe, és így bármilyen érzéki élményt képes előidézni a szagoktól a hangon és a képen át az érintésig. A szabadalmi bejegyzés szerint a Sony által elképzelt masina segítségével a vakok újra láthatnak, a süketek pedig újra hallhatnak majd, de ez semmi ahhoz képest, hogy mindenféle egyéb segédeszköz, szemüveg, sisak és kesztyű nélkül is előállítható az agyban a virtuális világ: a készülék pusztán az agy stimulációjával vetíthet filmet az ember fejébe, az interaktív játékokról már nem is beszélve.

A tübingeniek szerint működhet

Az öt éve bejelentett szabadalmat 2003-ban jegyezte az illetékes hivatal, de azóta a Sony folyamatosan kiegészítette azt, utoljára tavaly decemberben a US 2004/267118 számon.

Egy a New Scientist nyomtatott számában szombaton megjelenő cikk szerint a Sony az ötletet egy San Diegóban élő feltalálótól szerezte meg, de a japán cég illetékesei nem hajlandók felfedni az illető kilétét. Független kutatók ezzel együtt azt állítják, hogy a készülék megvalósítható. Az agykutatás egyik úttörőjeként számon tartott Niels Birbaumer, a Tübingeni Egyetem tudósa, aki elolvasta a szabadalmi leírást, úgy nyilatkozott a magazinnak: "Megnéztem, és kézenfekvőnek tartom".

Az agyműködés befolyásolására jelenleg is léteznek módszerek, de azok meglehetősen durvák és pontatlanok. Az egyik gyakorlatban használatos módszer, a koponyán keresztül végzett mágneses stimuláció (transcranial magnetic stimulation, TMS) például úgy aktiválja az idegeket, hogy gyorsan változó mágneses terekkel áramlatokat indukál az agyszövetben. A mágneses terek viszont az ultrahanggal ellentétben nehezen irányíthatók az agy megfelelő részére.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.