Mária
-6 °C
-2 °C

Vonalkód helyett rádiós lapkák

2002.06.04. 11:36
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy még fejlesztés alatt álló technológia hamarosan átveheti a negyedszázada domináló vonalkód helyét. A rádiófrekvenciás azonosító lapka valójában egy szilícium chip, mely egy antenna révén képes vezeték nélküli kommunikációra. Az azonosítórendszer boltokban, raktárakban, autópályák fizetőkapuinál és számos egyéb területen egyszerűsíthetné a fizetést és a nyilvántartást. A szupermarketekben a lapkával ellátott árucikkeket nem kell egyenként a szalagra tenni a pénztárnál, elég áttolni a bevásárlókocsit a leolvasókapun. Ez a bolti szarkák dolgát is megnehezítené, hiszen a rendszer leolvasná és kiszámlázná a ruha alá rejtett árucikkeket is.
A vonalkodókkal ellentétben a rádiós lapkákat (Radio Frequency Identification, RFID) nem kell egyesével, manuálisan leolvasni. A vevőkészülék hatósugarán belül lehetséges akár több száz ilyen azonosító automatikus leolvasása is, egy másodpercen belül. Ezek az eszközök ráadásul a vonalkódoknál lényegesen több információt hordozhatnak. Természetesen a lapokat ruhák cimkéjébe, könyvekbe vagy bármilyen csomagolásra rögzíteni lehet, de akár a bőr alá is beültethetők.

Egyedi azonosító mindenre

A fejlesztők egy 64 bites (egyes verziókon 96 bites) kód rögzítését javasolják a lapkákra. Ez a kód minden egyes leltárba vett árucikket egyedi számmal azonosíthat. A kutatók szerint a hatalmas összegek lennének megtakaríthatók az elveszett, ellopott tárgyak nyomon követésével. De a lapkák például arra is jók lennének, hogy azonnal tájékoztassák a bolt számítógépét, ha valamely termékük szavatossága lejár, vagy a készlet fogyóban van.

Az új fejlesztés a bolti szarkáknak is megnehezíti a dolgát: a rádiós lapkákkal jelölt árucikkeket a ruha alá rejtve is leolvassa és kiszámlázza a vevőkészülék.

Az RFID-lapkáknak három változatuk van: magasfrekvenciás (850-900 MHz és 2,4-5 GHz), középfrekvenciás (10-15 MHz) és alacsony frekvenciás (100-500 kHz). Az alacsonyabb frekvencián működő eszközök a biztonsági beléptetőrendszerekben és az áruházakban, a vonalkódok helyett lesznek használhatók, a magasabb frekvenciások, melyek távolabbról is leolvashatók, például az autópálya fizetőkapuinál lehetnek hasznosak.

Háborús technológia

Az RFID-rendszer még a negyvenes évekből ered, az amerikai hadsereg hasonló eszközökkel szerelte föl a repülőgépeit, hogy így megkülönböztesse őket az ellenséges gépektől. A hetvenes évek folyamán a kormányzat többek közt az állatállomány és nukleáris anyagok nyomon követésére használta a lapkákat. A kereskedelmi szférában a lapokat csomagok kézbesítésénél, poggyászok megjelölésére és autópályák fizetőkapuinak figyelésére használták. A légitársaságok is poggyászokat jelölték velük, a reptéri biztonságot fokozandó.

Az adatvédelem miatt aggódnak

Vannak, akik szerint a személyi adatokra újabb veszély leselkedik a lapkák képében - írta a Wired. Sokan tartanak attól, hogy egyes cégek, például biztosítótársaságok arra fogják használni a chipeket, hogy ügyfeleiket nyomon kövessék a segítségükkel. A technológiát fejlesztő Auto-ID Center azonban felhívta a figyelmet, hogy az adatvédelmet is a legteljesebb mértékben szem előtt tartotta a tervezésnél. A chipek egy egyedi kódon kívül nem tartalmaznak más adatot. Maga az információ egy korlátozott hozzáférésű, biztonságos internetes adatbázisban található.

Az MIT falai között működő Auto-ID Center már az utolsó simításokat végzi a szabványon. Szakértők szerint a technológia elterjedésének feltétele, hogy a lapkák ára 5 cent alá csökkenjen. Ma egy-egy ilyen eszköz előállítása 50 centbe kerül, a fejlesztők szerint az 5 centes határ 2005-re érhető el. Így legalább három évbe telhet, mire az új technológia elterjed a piacon, és valószínűleg még tovább, mire az otthoni felhasználókhoz is eljut.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.