Natália
-3 °C
7 °C

A számítógép sem lehet rabszolga

2003.11.28. 12:21
Az érzékeny lelkű amerikaiak szerint kellemetlen és sértő, hogy az elsődleges számítástechnikai eszközöket "úrnak", a másodlagos eszközöket pedig "rabszolgának" nevezik.
A Los Angeles-i önkormányzat egyik munkatársa panaszt nyújtott be a munkáltatójánál, mert sértőnek találta a videolejátszók "slave" és "master" elnevezését, amely magyarul rabszolgát és urat jelent. Ennek eredményeképp az önkormányzat közbeszerzési osztályának vezetője azt kérte a beszállító cégektől, hogy a termékeik megjelölésénél lehetőleg kerüljék el ezeknek a szavaknak a használatát.

Szexrabszolgák

"A Los Angeles-i önkormányzat érzékenységét és kulturális sokszínűségét figyelembe véve nem fogadható el ez a megjelölés" - írta Joe Sandoval a cégekhez eljuttatott emailben, amely a BBC információi szerint nem ultimátum, csupán egy javaslat. A kifogásolt, rabszolgatartó társadalomra utaló kifejezéseket egyébként a mazochista szexuális kapcsolatok résztvevőire is alkalmazzák.

Mivel az informatikai rendszerek és a számítógépek korlátozott erőforrással rendelkeznek, az alegységek egy szigorú fontossági sorrend alapján működnek. Így ugyanis könnyebben elkerülhető a nélkülözhetetlen egységek váratlan leállása.

A sorrendet valamilyen módon a technikai leírásokban is jelezni kell; a merevlemezek és optikai tárolók esetében régóta bevált kifejezés a "master" és a "slave", amely pontosan kifejezi az eszközök alárendeltségi viszonyát.

Eltörli a szolgaságot

"Megértem, hogy az informatikusok évek óta ezeket a kifejezéseket használják, mi azonban arra kérjük a gyártókat, vizsgálják meg, mit tehetnek az ügyben" - mondta Sandoval, aki azt is elárulta a BBC-nek: egyszer már visszautasított egy olyan berendezést, melyen a sértő szavak szerepeltek.

A Los Angeles-i önkormányzat átfogó felmérést végzett azoknak a termékeknek a körében, ahol előfordulhatnak ilyen kifejezések. Sok esetben a feliratokat az "elsődleges" és "másodlagos" szavakra cserélték.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.