Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Szigorítanák a favédelmi szabályozást a zöldek

MTI
2002.11.29. 15:44
A fák védelméről szóló szabályozás szigorítására kérik fel Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi minisztert zöld szervezetek. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a témáról rendezett pénteki konferencián Budapesten úgy vélekedett: a településeken zajló fakivágások megfékezésére törvényi szintre kell emelni az érvényben lévő vonatkozó kormányrendeletet. Lukács beszámolt arról, hogy az elmúlt években a rövidtávú beruházási érdekeket követő ingatlantulajdonosok jelentős mennyiségű fát vágtak ki az ország különböző településein. Pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de a fővárosban például becsléseik szerint 3-4 városligetnyi zöld tűnt el a rendszerváltozás óta. Az elnök jelezte, hogy szervezetük a Környezeti Management és Jogi Egyesülettel karöltve elkészítette a szabályozás tervezetét, amit a miniszterhez és az önkormányzatokhoz is eljuttatnak.

A civil szervezetek elképzelése szerint a jelenleg csak közterületekre korlátozódó szabályozást ki kell terjeszteni a magántulajdonban lévő ingatlanokon álló fákra is, úgy, hogy a bejelentési kötelezettség helyett engedélyezési kötelezettséget kell bevezetni. Ma ugyanis a magánkertekben bárki kedvére vághat ki fákat, közterületeken pedig csupán a helyi jegyző jóváhagyása szükséges - mutatott rá Lukács András.

Kovács Mátyás, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Természetvédelmi Hivatalának főosztályvezetője elismerte, hogy az 1970-ben megalkotott kormányrendelet gyengén képviseli a fák "érdekeit", amelyet szerinte is feltétlenül törvényi szinten kell szabályozni. Utalt arra, hogy kormányrendelet módosítása azért nem alkalmas a szabályozás szigorítására, mert az az alkotmány alapján nem terjedhet ki magántulajdonra, mivel sértené a tulajdonjogról szóló rendelkezést. Az önkormányzati jogkör ezen kívül bírságok kivetését sem teszi lehetővé, csak szabálysértési eljárás indítható az ügyben.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.