Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Kína búcsút int a génkezelt élelmiszereknek

pte
2003.07.21. 12:31
A Greenpeace környezetvédelmi szervezet adatai szerint a múlt hét végén 32 kinai élelmiszeripari konszern bejelentette, hogy nem dob piacra több génkezelt élelmiszert.

A társaságok között olyan nemzetközileg ismert márkák tartoznak, mint a Wyeth, Mead Johnson, Wrigley és a Lipton, amelyek más országokban is hasonló politikát követnek. Rajtuk kívül a dél-kínai régió jelentős szójatermelői, a Lee Kum Kee és az Amoy illetve a világ legnagyobb szójatej-gyártója a Vitasoy foglalt állást a genetikailag módosított élelmiszerekkel szemben.

Az osztrák Greenpeace szekértője, Thomas Fertl szerint a nemzetközi konszernek tanultak a Nestle rossz példájából. Az élelmiszeripari konszern tavaly botrányt okozott azzal, hogy kiderült: Kínában gyengébb szabványokat alkalmazott, mint az európai piacon.

Az általános felzúdulás ráirányította a kínaiak figyelmet a genetikailag módosított élelmiszerekre. Volt példa rá, hogy a fogyasztók a korábban megvett Nestle termékeket visszavitték az üzletekbe, mondta az osztrák szakértő.

Kína északkeleti részén, az ország legkomolyabb szójatermelő vidékén 2003 márciusa óta tilos a génmódosított szója termesztése. Thomas Fertl meglátása szerint ahogy az európain kívül újabb piac bezáródik, az amerikai farmerek is kiszállnak a génmódosított növények termesztéséből.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.