Az étcsokoládé óvja a szívet
A csokoládé egészséges, legalábbis a keserűbb étcsokoládé formájában. Olyaz és brit kutatók megfigyelése szerint az étcsoki fogyasztása után megemelkedik a vérplazmában az antioxidáns gyökök száma. Ezek az anyagok óvják a vérkeringést.
A tejcsokoládé falása ugyanakkor nem jár ugyanezzel az eredménnyel, állapítják meg a kutatók a Nature szaklapban közölt tanulmányukban. A tej ugyanis közömbösíti az étcsokoládé szívet védő hatását.
A 12 önkéntes bevonásával végzett vizsgálatok során a kísérleti személyek szoros felügyelet alatt étcsokoládét, tejcsokoládét illetve étcsokit és egy pohár tejet fogyasztottak. Az egy órával később elvégzett vérvizsgálat szerint a natúr étcsokoládét fogyasztó csoport esetében csaknem 20 százalékkal emelkedett az antioxidáns gyökök száma.