Nemzetközi kampány a gyümölcsfogyasztás növelésére
Pekka Puska, a nem fertőző betegségek megelőzésével foglalkozó WHO-részleg igazgatója a brazíliai Rio de Janeiróban újságíróknak elmondta, hogy a zöldségek és gyümölcsök nagyarányú fogyasztására összpontosító diétával évente 2,7 millióval csökkenthetnék a halálozások számát a világban. Az igazgató Kelet- és Közép-Európát is megemlítette olyan térségként, ahol kimagaslóan alacsony a szóban forgó zöldtermékek fogyasztása.
Ez a fajta étkezés egyebek között a szív- és érrendszeri betegségektől, illetve bizonyos típusú rákbetegségektől mentheti meg a fogyasztókat. A WHO becslései szerint a szívbetegségek 31 százalékában szerepe van a csekély zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak, de 11 százalékban az agyvérzésekért, 19 százalékban pedig az emésztőrendszert sújtó rákbetegségekért is felelőssé tehető.