Vilma
-8 °C
3 °C

Duplára emelné az EU a megújuló energiaforrások arányát

Napi Gazdaság
2003.11.19. 09:39
Az uniós előírások értelmében Magyarországnak a jelenlegi duplájára, az összes energiafelhasználás 7-8 százalékára kell emelnie a megújuló energiaforrások részarányát, ehhez azonban egyelőre hiányoznak a szükséges kormányzati támogatások. Minderre főként azért van szükség, hogy a globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2010-ig mintegy 15 százalékkal csökkentsék.

A 2001-es adatok szerint Magyarországon a felhasznált megújuló energiaforrásokon belül több mint 70 százalék a tűzifa, a geotermikus energia 10,8 százalékot, a vízenergia pedig 3 százalékot tesz ki. A növényi és egyéb szilárd hulladékok 11,3 százalékot, a hasznosított napenergia 0,2 százalékot ad az összes felhasználásból.

Hazánkban a vízenergia-termelés főleg környezetvédelmi szempontok miatt csak kismértékben növelhető, leginkább csak a kis vízátfolyásokra telepíthető rendszerekkel lehet számolni. Az utóbbi időben végzett szélmérések azt mutatják, hogy Magyarországon is lehet nagy teljesítményű, villamos energiát elfogadható áron hálózatra tápláló szélerőműveket építeni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.