Mária
-7 °C
3 °C

Vörös és kék lézerrel is olvas a NEC DVD-je

MTI
2003.12.18. 11:01
A japán NEC Corp. bejelentette, hogy olyan optikai lemezmeghajtót fejlesztett ki, amely egyaránt képes mind a jelenleg használatos, mind pedig a fejlesztés alatt álló, következő generációs DVD lemezek olvasására és írására. A berendezésben a világ első olyan optikai feje található, amely a jelenlegi DVD-k olvasására és írására használt vörös lézert, valamint a kialakítás alatt lévő DVD-k olvasására és írására alkalmazandó kék lézert is tartalmazza.

A NEC arra számít, hogy terméke valamikor 2005-ben kerül majd kereskedelmi forgalomba, de az indítás nagyban függ az akkor majd kapható következő generációs DVD-k számától. A NEC első termékei valószínűleg személyi számítógépekben jelennek majd meg. A Sony Corp. idén kezdte meg árusítani a világ első olyan DVD-felvevőjét, amely a kék lézer technológiát alkalmazza.

A Sony tagja annak a konzorciumnak, amelyben a világ legnagyobb elektronikai gyártói - mint a Philips, vagy a Panasonic márkát gyártó Matsushita Electric Industrial Co. Ltd - szövetkeztek a Blu-ray-nek nevezett technológia támogatására. A NEC és a Toshiba másféle szabványt használ: a HD-DVD-nek nevezett technológia a múlt hónapban nyerte el a mintegy 220 elektronikai és médiavállalatot tömörítő DVD Forum támogatását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.