Emánuel
4 °C
12 °C

Tiltakozások a drávai vízierőmű terve ellen

MTI
2004.02.02. 11:03
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) az elmúlt napokban számos olyan emailt kapott, amelyben a magyarországi és külföldi feladók arra kérik Persányi Miklós minisztert, hogy emelje fel szavát a Dráva horvátországi szakaszára tervezett vízierőmű megépítése ellen, mivel a beruházás veszélyeztetné a folyó ökológiai állapotát a magyar oldalon is. Hétfő délelőttig csaknem 400 ilyen - azonos magyar, illetve angol szövegű - levelet kapott a tárca, ebből több mint 170-et különböző európai országokból küldtek a kampányban részt vevők.

A minisztérium ezzel kapcsolatban kiadott közleményében hangsúlyozza, hogy örömmel veszi tudomásul, hogy a tervezett beruházást ellenző álláspontját mind szélesebb körű társadalmi támogatás kíséri, és a természet egyensúlyát veszélyeztető beavatkozás ellen már számos más ország állampolgárai is fellépnek. A tárca ugyanakkor arra ösztönzi a tiltakozókat, hogy álláspontjukról közvetlenül a horvát felet is tájékoztassák.

A hatályos kétoldalú egyezmények alapján Horvátország a Dráván csak Magyarország beleegyezése mellett építhet jogszerűen vízierőművet. Amennyiben Horvátország erre tekintet nélkül engedélyezné a beruházást, Magyarország a határokat átlépő vízfolyások és a nemzetközi tavak védelméről és használatáról szóló Helsinki Egyezmény szerinti döntőbizottsághoz fordulhat, ha nem sikerül kétoldalú konzultációk keretében rendezni az ügyet.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.