Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Ismét elhalasztották a Rosetta indítását

MTI
2004.02.27. 08:44
Másodszor halasztották el pénteken annak az Ariane-5 típusú hordozórakétának az indítását, amelynek a Rosetta európai üstököskutató szondát kell a világűrbe emelnie a Francia Guyanához tartozó Kourou űrközpontból.

Az Európai Űrügynökség (ESA) jelentése szerint ezúttal technikai problémák miatt fújták le a startot. Az utolsó műszaki ellenőrzés során észrevették, hogy az üzemanyag-főtartály szigetelőanyagáról levált egy darabka. A mérnökök nem minősítették ugyan nagyon súlyosnak ezt, de jobbnak látták, ha eltekintenek az indítástól.

Csütörtökön felsőlégköri viharok miatt állították le a visszaszámlálást. Franco Bonacina, az ESA szóvivője közölte: a kilövés újabb időpontját később tűzik ki. Az úgynevezett indítási ablak, amelynek az időszakában az űreszközt el lehet indítani úti célja felé, még 20 napig nyitva áll.

Az ESA szondája a tervek szerint 2014-ben éri el a Csurjumov-Geraszimenko üstököst. A nagyszabású nemzetközi űrvállalkozásban magyar tudományos kutatóintézetek is részt vesznek.

Az üstökös közelébe érve a szonda két részre válik szét, egyik egysége (orbiter) az üstökös körül kering, a másik, a Philae robot pedig leereszkedik az üstökös magjának felszínére.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!