Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Csak az e-hulladék tizede hasznosul újra

MTI
2004.03.01. 12:45
Magyarországon évente 100-120 ezer tonna elektromos és elektronikai veszélyes hulladék keletkezik, ám ennek csak a 10 százalékát hasznosítják újra, mondta a Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet osztályvezetõje hétfõn az MTI-nek, a témával foglalkozó budapesti nemzetközi konferencián.

A Green Electronics elnevezésû konferencia alkalmából István Zsolt elmondta, hogy Magyarországnak is hamarosan csatlakoznia kell az Európai Unió irányelvéhez, mivel 2004. augusztus 13-ig valamennyi tagállamnak a jogrendje részévé kell tennie az Európai Parlament és Tanács tavaly januárban elfogadott, az elektromos és az elektronikai hulladékokkal kapcsolatos irányelvét.

Az uniós elõírások szerint ezen hulladékok visszagyûjtése és újrahasznosítása alapvetõen a gyártók és az importõrök feladata. A gyártóknak és az importálóknak nemcsak a gyûjtõpontoktól kell megszervezniük az ilyen hulladékok elszállítását, hanem az újrahasznosítását is meg kell oldaniuk.

Zsolt István kifejtette, hogy a hulladékgazdálkodási törvény alapjaira épülve újabb jogszabályok születnek meg az idén, így például az autóroncsokra és az elektromos elektronikai hulladékkal kapcsolatosak is. A szakember elmondta, hogy az idén augusztusban kormányrendelet, illetve miniszteri rendelet jelenik meg majd arról, hogy hogyan kell visszagyûjteni az elektromos és elektronikai hulladékokat.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.