Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Korszerűsítik az európai oktatási és kutatási hálózatot

ITTK
2004.10.01. 10:37
Az Európai Bizottság Brüsszelben aláírta a világszínvonalú európai kutatási és oktatási kommunikációs hálózat, a GÉANT további korszerűsítéséről szóló szerződést. A fejlesztések során a csúcsteljesítményű infrastruktúrát igénylő kutatótársadalmat újabb korszerű szolgáltatásokkal és közvetlen hálózati összeköttetéssel szolgálják ki, amelyek révén a tudósoknak a GÉANT és az európai nemzeti kutatási hálózatok biztosította legkorszerűbb kommunikációs eszközök és lehetőségek fognak a rendelkezésére állni.

A fejlesztések köre olyan mobilitást biztosító roaming szolgáltatásokkal is bővül majd, amellyel a kutatók bárhonnan elérhetik a GÉANT hálózatát. A GÉANT és a Nemzeti Kutatási és Oktatási Hálózatokhoz (National Research and Education Networks) tartozó partnerei együttesen 34 európai ország számára biztosítják a kutatásokhoz szükséges kommunikációs infrastruktúra gerincét. Az Európai Bizottság 93 millió eurós projekttámogatása a vonatkozó kiadások kevesebb, mint 50%-át fogja fedezni. A fennmaradó összeget a résztvevő országoknak együttesen kell előteremteniük.

A GÉANT például a repülőgépipar vagy az Európai Űrügynökség (ESA) által is használt együttműködést segítő eszközök alkalmazását is támogatja. Segítségével a csillagászok több nagy rádióteleszkóp adatait is össze tudják vonni, ami akár a korai univerzum legapróbb részletekre kiterjedő vizsgálatára is lehetőséget biztosít számukra. A hálózat ezen kívül az IPv6 Internet Protokoll bevezetésének ösztönzésében is fontos szerepet töltött be.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!