Pandora, Gabriella
6 °C
15 °C

Az adóhatóság lecsapott egy warezoldalra

2011.10.07. 09:55

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi főigazgatósága konferenciát rendezett A szellemi tulajdonjog védelme és a világháló címmel. A rendezvényen egy közelmúltban indult nyomozásukról is beszámoltak, amelyben a filmek internetes feltöltésével foglalkozó CiNEDUB releasercsoport is érintett – adta hírül a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A NAV tájékoztatása alapján több mint 5000 filmet, 4000 zeneszámot, majdnem 6000 számítógépes játékot és csaknem félezer szoftvert lehetett letölteni arról az oldalról, amelyen a működtetői ellen a közelmúltban nyomozást indítottak. A szerzői jogok megsértésével illegálisan közzétett tartalmakhoz a felhasználók emelt díjas sms vagy előzetes banki átutalás ellenében férhettek hozzá. A kilencfős elkövetői csoport tagjai nagy informatikai rutinnal rendelkeznek, szervereiket speciális védelemmel látták el. Hozzájuk egy másik csapat kapcsolódott, amelynek tagjai gondoskodtak arról – például a hang mozikban való digitális rögzítésével –, hogy a filmpremierek utáni napokban az alkotások magyar szinkronnal felkerüljenek a weboldalra.

A hírek szerint a csapatnak, a CiNEDUB-nak volt köszönhető, hogy nagy amerikai filmgyártók feketelistára tették Magyarországot, és egy ideje a nemzetközi premierhez képest néhány hetes késéssel engedik filmjeik bemutatását a magyar mozikban.

A szerzői jogok megsértésével gyanúsított csoport által okozott kár vizsgálata folyamatban van, azonban csak a filmek feltöltésével mintegy 640 millió forint kár okozásáról tudósított a NAV. A hatóság a felhasználók által fizetett összegek útját is követte, kiderült, hogy olyan számlákat adtak meg a befizetéshez, amelyeknek a tulajdonosai látszólag nem kapcsolódtak az elkövetőkhöz.

Ezeket a számlákat internetes műveletekkel kezelték, kisebb tételekben továbbutalták a beérkező pénzeket újabb számlákra. A láncolat végén gazdasági tevékenységet valójában nem végző cégek álltak, melyek képviselői aztán készpénzben vették ki a pénzt a bankból és adták át az elkövetőknek. A felhasználók révén nagyjából 10-15 millió forintos bevételhez jutottak a gyanúsítottak, de sejthető, hogy más szerverek működéséből is hasznot húztak, ugyanis a vizsgált bankszámlákra 2006 óta mintegy százmillió forint érkezett. A csoport két irányítóját a pénzügyi nyomozók őrizetbe vették.

A NAV Bűnügyi Főigazgatóságán az Információ-technológiai Osztály végzi a nyomozást a szerzői jogot sértő, online elkövetett bűncselekmények esetében. Az utóbbi hat hónapban 11 kiemelt, azaz 500 millió forintot meghaladó értékre üzletszerűen vagy bűnszövetségben, illetve bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekmény ügyében folytatott nyomozást.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft