Natália
-3 °C
7 °C

Nincs megoldás a szoftverszabadalmakra

Világgazdaság
2005.01.24. 10:07
Hétfőn kimozdulhat a holtpontról a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló irányelvtervezet hónapok óta tartó vitája. Az Európa Tanács ugyanis várhatóan vita nélkül megszavazza a sokak által vitatott jogszabálytervezetet. Az előrelépést az teszi lehetővé, hogy a javaslatot korábban támogató, majd novemberben visszalépett Lengyelország úgy tűnik, mégis megszavazza azt. A Világgazdaság információit a most alakuló Európai Ügyek Hivatalától Iván Gábor is megerősítette.

A lengyelek igen szavazata ugyanakkor még mindig felemás. A kormány ugyanis nyilatkozatot készül tenni, amelyben kifejezik a szoftverszabadalmi irányelvként ismert tervezettel kapcsolatos aggodalmaikat. A jogszabálytervezetről még májusban született politikai megegyezés a gazdasági és versenyképességi tanács ülésén. A fordítások elkészülte után azonban ősszel Európa-szerte heves viták törtek ki, hogy a majdani irányelv valóban eléri-e eredeti célját, azaz kizárja-e a szoftverszabadalmak bejegyzésének lehetőségét.

Amennyiben ma valóban rábólintanak a miniszterek az irányelvtervezetre, akkor az az Európai Parlament elé kerül második olvasatra, ahol ismételten parázs viták alakulhatnak ki. Mint ismeretes, az EP által az első olvasat során tett javaslatokat – a bizottság kezdeményezésére – a tanács elvetette. A parlament tavasszal, a második olvasat során várhatóan ismét a korábbihoz hasonló javaslatokkal él majd (annak ellenére, hogy az első olvasat során még az előző EP tárgyalta jogszabálytervezetet).

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.