Judit
3 °C
6 °C

Milliárdos hulladékgazdálkodási program a Délkelet-Alföldön

MTI
2005.03.04. 16:14
Orosháza vezetésével 37 milliárd forintos költségvetéssel, komplex hulladékgazdálkodási rendszert dolgoznak ki a térség önkormányzatai , hangzott el a Békés Megyei Önkormányzat pénteki ülésén, Békéscsabán.

A közgyűlés elé beterjesztett dokumentumok szerint ebből az összegből megoldanák a térség szelektív hulladékgyűjtését és kezelését, rekultiválnák az elhagyott lerakókat, és egy hulladékégető-művet is építenének.

A tervhez addig 73 térségi települési önkormányzat csatakozott szándéknyilatkozattal, ám az orosházi gesztorok arra számítanak, hogy összességében 120 település, mintegy 640 ezer lakossal vesz részt a programban.

A hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése költségeinek több mint a felét az EU Kohéziós Alapja, mintegy harmadát a Nemzeti Fejlesztési Terv, míg a tizedét az érintett önkormányzatok finanszíroznák.

A szelektív hulladékgyűjtési tervek között szerepel 600 gyűjtősziget, 35 hulladékudvar, 10 komposztáló és hat válogatómű megépítése.

A program részeként 13 milliárd forintos költséggel olyan hulladékégető megépítésére is sor kerülne, amelyik megsemmisíti mindazon hulladékot, amelyeket már nem lehet újrahasznosítani. A közgyűlésen elhangzott, hogy a részletes program kidolgozásához 500 millió forintot kellene előteremteni, ám az amúgy is forráshiánnyal küzdő települések erre képtelenek. Varga Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet, hogy ennek biztosítására lehet központi forrásokra is pályázni.

A legnagyobb vitát az égetőmű építése körül bontakozott ki. Néhány megyei képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy célszerű lenne szétbontani a programot, mert előfordulhat, hogy a lakosság tiltakozni fog a mű építési helyszíne miatt, s ebben az esetben az egész program felborulhat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.