Judit
-2 °C
8 °C

Az esélytelen futott be a lengyel UMTS tenderen

MTI
2005.05.11. 13:42
Meglepetésre az izlandi Thor Bjorgolfsson cégével együttműködő lengyel Netia Mobile nyerte meg a negyedik lengyel UMTS licenc tenderét. A Netia 345 millió zlotyt (82,8 millió euró) kínált fel, több mint háromszorosát mint az egyébként esélyesnek tartott hongkongi Hutchison Whampoa.

A Netia Moblie anyavállalata a Netia SA. jelenleg a legnagyobb magánkézben lévő lengyel vezetékes távközlési szolgáltató. A nemzeti távközlési tanács illetékes bizottsága a Netiát mind a hitelképesség, mind pedig a szakmai háttér tekintetében a többi pályázónál gyengébbnek ítélte. A végső döntés eszerint a kínált ár alapján született meg.

Lengyel szakmai elemzők körében egymással ellentétes vélemények ütköznek a Netia győzelméről. "Ez egy abszurd módon magas ár" - jelentette ki Michal Marczak, a BRE Bank érdekeltségi körébe tartozó Investitionsbank szakértője. Amennyiben a Netia nem tesz szert további együttműködő partnerekre, akkor "borús jövő elé kell néznie" - tette hozzá. Egy mobil távközlési hálózat kiépítése egymilliárd eurós nagyságrendű befektetést igényel.

A Deutsche Bank lengyel képviseletétől Krzysztof Kaczmarczyk azon a véleményen van, hogy a Netia "értékarányos árat" kínált fel. Példaként a Matáv tavaly decemberi 150 millió eurós UMTS licenc vásárlását hozta fel. Miközben a Matáv lakosonként 15 eurót adott a licencért, a Netia csupán 2,5 eurót.

A Netia vállalkozásának sikere ennek ellenére is erősen kérdéses. A társaság indult a lengyel nemzeti távközlési tanács egy másik pályázatán is, amelyen egy újabb GSM licenc került kiírásra. Ebből nem került ki győztesen. "Ebben az összefüggésben meg kell gondolnunk egy befektetés megvalósíthatóságát" - jelentette ki Wojciech Madalski a Netia ügyvezetője. A végleges döntést a licenc megvásárlásáról a jövő Plus", "Era" und "Idea", hétfőig kell meghoznia a társaságnak.

A tenderkiíráson részt vettek a lengyel mobil piacon jelen lévő szolgáltatók, a "Plus", az "Era" és az "Idea" hálózatok üzemeltetői is. A három ajánlatot formai okok miatt utasították vissze.

Jelenleg már mintegy 22 millió lengyel lakos rendelkezik mobiltelefonnal. A "Heyah" és "Era" hálózatokat üzemeltető PTC tavaly 830 millió zloty (199 millió euró) adózott eredményt ért el. A Polkomtel "Plus GSM" és "Sami Swoi" hálózataival 660 millió, az "Idea" hálózatot üzemeltető Centertel pedig 450 millió zloty nyereségre tett szert.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!