Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Átadták a legnagyobb svájci naperőművet

MTI
2005.06.21. 12:39
Svájcban hétfőn adták át rendeltetésének az ország eddigi legnagyobb napenergiával működő erőművét. A mintegy két labdarúgó-pályányi területet elfoglaló telep 300 család számára biztosítja a szükséges évi árammennyiséget.

A Rhone partján, egy vízerőmű közelében felépült telep 6000 napeleme egymillió watt áramot állít elő - közölte Raymond Battistella, a regionális energia-monopólium, a Geneva Industrial Services (SIG) vezérigazgatója. A most átadott naperőmű beruházása 7,5 millió svájci frankot (5 millió eurót) igényelt, megtérülése 20 éven belül várható.

Svájc teljes napenergia-kapacitása csaknem 20 millió watt, ami a teljes, 55 milliárd wattos fogyasztás 0,04 százaléka. A napenergia részesedése a svájci energiapiacon elmarad az észak-európai átlagtól is, a tervek szerint azonban 2025-re 10-15 százalékra nő az országban a különféle alternatív energiaforrások aránya. Jelenleg a svájci energiafelhasználás 55 százalékát víz-, 35 százalékát pedig nukleáris energia fedezi.

A SIG olyan ajánlatot tett fogyasztóinak, hogy valamivel többet - 0,14 euró helyett 0,17 eurót kilowattóránként - fizessenek a garantáltan környezetbarát energiáért. Az ajánlattal eddig a fogyasztók 6,5 százaléka élt - többletforrást teremtve ezzel Svájc számára ahhoz, hogy 2009-re akár 5 százalékra növelhesse a megújítható energiaforrások részarányát.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.