Judit
3 °C
6 °C

Van remény az Alzheimer-kór gyógyítására

MTI
2005.08.06. 10:59
Ausztráliai tudósok bejelentették: felfedeztek egy olyan mérgező vegyületet, amelynek kulcsszerepe van az Alzheimer-kór előrehaladásában. A felfedezés egyben reményt ad arra, hogy ha megtalálják a toxin elleni gyógyszert, azzal lassítani lehet majd a degenerációt és halált okozó betegség haladását.

Dr. Karen Cullen, a sydney-i egyetem kutatója elmondta: a toxin - a quinolin sav - az idegsejteket öli meg, és bár nem tudni, hogy okozója-e a kórnak, bizonyosan fontos szerepet játszik a betegség előrehaladásában. Vagyis ha nem is lehet megakadályozni, hogy emberek betegedjenek meg a kórban, a toxin elleni gyógyszer kidolgozásával lassítani lehet azt.

A toxint a sydney-i St. Vincent kórház, az ottani egyetem, valamint a japán Hokkaido egyetem kutatói találták alzheimeres betegek agyában. Az anyag egy olyan komplexum része, amelynek köze van a szintén demenciával járó Huntington-kórhoz és a skizofréniához, s amely komplexum ellen már gyógyszereket dolgoztak ki, de ezek még kipróbálásra várnak.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.