Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Szélerőmű-park épük Németkérnél

MTI
2006.01.11. 09:19

A Paks szomszédságában lévő Németkér szélerőmű-parkot tervez, a környezetvédelmi felügyelőség elvi engedélye már a birtokukban van.

Bakos Batu polgármester az MTI-nek elmondta: a tervezett 26 helyett 20 torony felállítását engedélyezte felügyelőség. Azóta megkapták a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyét is a régészeti feltárásokra. Jelenleg az áramszolgáltatóval folyik az egyeztetés arról, hogy egy elektromos vezetékkel a transzformátort összekötik a paksi alállomással.

A polgármester tájékoztatása szerint amennyiben a DÉDÁSZ-szal eredményre vezetnek a tárgyalások, felgyorsulnak az események. Az építési engedélyt követően augusztusban megindulhat a kivitelezés, az erőmű 2007-ben már termelni fog.

A polgármester szerint a 18 milliárd forintos beruházásra nem lesz nehéz befektetőket találni, mert bár lassan, 10-13 év között térül meg a befektetés, azt követően még 15-17 évig dolgozik az áramtermelő park.

Befektetőket az építési engedély birtokában érdemes keresni - fűzte hozzá.

Terveik szerint az önkormányzat tulajdonrészt kér a beruházótól. A polgármester reményei szerint ez évente legalább 50-100 millió forint plusz bevételt hoz a jelenleg 250 millió forintos költségvetéssel gazdálkodó, 1800 lakosú falunak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!