Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Visszavonták Hvang Vu Szuk őssejtkutatási engedélyét Dél-Koreában

MTI
2006.03.16. 12:02
A dél-koreai egészségügyi minisztérium visszavonta csütörtökön a korábban "a klónozás úttörőjének" tartott, de csaláson ért Hvang Vu Szuk őssejtkutatási engedélyét, miután januárban már megfosztották állami kitüntetésétől.

A minisztérium annak ellenére megtette ezt, hogy Hvang kérte: várjanak a visszavonással addig, amíg a nyomozás be nem fejeződik az általa állítólagosan elkövetett tudományos hamisítás ügyében. A tudóst már kihallgatta a nyomozóhatóság, de ennek eredményéről semmit nem közöltek eddig.

A professzort korábban nemzeti hősnek tekintettek Dél-Koreában, és 2002-től kezdődően 40 millió dollár állami támogatást kapott. Tavaly megkapta az államtól "a legfőbb tudós" címet. December végén azonban egy független bizottság megállapította a hamisítás tényét azzal a két tudományos cikkével kapcsolatban, amelyet 2004-ben, illetve 2005 májusában publikált. Egy idén januári vizsgálat ugyancsak arra a következtetésre jutott, hogy Hvang manipulálta a cikkekben szereplő adatokat, hogy elhitesse: tizenegy, azonos génállományú utódot vontak ki egy donor őssejtjeiből.

A szöuli egyetem hivatalos vizsgálóbizottsága megállapította: semmifajta bizonyítékot nem talált arra vonatkozóan, hogy Hvang és munkacsoportja olyan őssejteket hozott volna létre, amelyek egy bizonyos személy DNS-ének felelnének meg. Ezért bejelentették, hogy a tudóst megfosztják a munkásságáért neki odaítélt valamennyi címtől.

Az egyetemi bizottság viszont nem kérdőjelezte meg Hvang egy másik jelentős munkáját. Bizonyítékot talált arra, hogy a professzor 2005 augusztusában a világon először klónozott kutyát, egy Snuppynak elnevezett afgán agarat.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!